Svijet Vijesti

SAD upozorene za miješanje u unutrašnje stvari Kine

Kina je danas optužila SAD da se grubo miješaju u njene unutrašnje poslove i nanose veliku štetu odnosima između dvije zemlje, nakon što se američki predsjednik Barack Obama sastao sa tibetanskim duhovnim vođom u egzilu dalaj-lamom.

Obama je tokom sastanka koji je trajao 45 minuta pohvalio dalaj-lamu jer odbacuje nasilje, ali je ponovio da SAD ne podržavaju nezavisnost Tibeta.

Kina, koja optužuje dalaj-lamu da je separatista koji uz pomoć nasilja želi da ostvari nezavisnost Tibeta, brzo je reagovala i saopštila da će sastanak imati ozbiljne posljedice .

Ovaj potez predstavlja ozbiljno miješanje u unutrašnje poslove Kine, nanosi uvredu kineskom narodu i narušava odnose Kine i SAD“, navodi se u saopštenju kineskog Ministarstva spoljnih poslova.

U saopštenju se dodaje da dalaj-lama koristi religiju za realizaciju antikineskih separatističih aktivnosti.

U odvojenom saopštenju rečeno je da je američkom otpravniku poslova u Pekingu Robertu Vangu uručen prigovor.

Tibet je neodvojiv dio Kine i tibetansko pitanje je isključivo unutrašnja stvar Kine“, naglašava se u tekstu.

Dalaj-lama odbacuje kineske optužbe i tvrdi da samo želi da se na miran način postigne autonomija tibetanskog regiona, kojim Kina vlada od 1950. Godine, kada ga je vojno zauzela.

Bijela kuća je saopštila da je dalaj-lama rekao Obami da se ne zalaže za nezavisnost Tibeta i da se nada da će “uskoro biti nastavljen dijalog njegovih predstavnika i kineskih vlasti”.

Obamin sastanak sa dalaj-lamom desio se u osjetljivom trenutku, pošto se SAD nalaze pred tehničkim bankrotom. Kina je jedan od najvećih američkih kreditora.

 

Srna/Informer.ba