Svijet Vijesti

SAD: Velike temperature odnijele 13 života

Talas vrućina koji je zahvatio centralne dijelove SAD odnio je 13 ljudskih života, javili su danas američki mediji.

Američka Nacionalna meteorološka služba proglasila je upozorenje na visoke temperature vazduha u 18 saveznih država – od Montane do Texasa pa do Zapadne Virginije, pošto je u pojedinim oblastima živa u termometru dostigla 38 podiok.

Meteorolozi predviđaju da će u narednih nekoliko dana vreli talas ići prema istoku SAD.

Prema riječima zvaničnka, tokom ovog mjeseca oboreno je više od 1 000 toplotnih rekorda.

U mnogim američkim državama zabilježena temperatura vazduha je oko 32 stepena Celzijusa. U pojedinim regionima mjerenje se vrši u toplotnim indeksima – što je kombinacija vazdušne temperature i vlažnosti vazduha – i izmjerena je temperatura od čak 55 stepeni Celzijusa.

U narednih nekoliko dana, kombinacija veoma visokih temperatura i vlažnosti vazduha stvoriće opasne toplotne prilile iznad centralnog dijela SAD“, navodi u saopštenju Nacionalna administracija za okeane i atmosferu (NOAA).

Američka pogranična policija saopštila je da su visoke temperature odgovorne i za niz smrtnih slučajeva među ilegalnim imigrantima koji pokušavaju da pređu granicu iz Meksika.

Prema medijskim izvještajima, zbog vrućine dolazi do pucanja asfalta, dok je u proteklih nekoliko dana više desetina ljudi zatražilo medicinsku pomoć.

U američkoj saveznoj državi Ilinois zabilježena je temperatura viša od 43 stepena Celzijusa, dok je u gradu Noxvilu toplotni indeks prešao 53 stepena Celzijusa.

U Minessoti toplotni indeks dostigao je 50 stepeni Celzijusa.

NOAA je tokom proteklog mjeseca objavila saopštenje da je u proteklih 30 godina širom SAD zabilježen značajan porast temperature.

Meteorolozi su saopštili da će se neuobičajeno visoke temperature nastaviti do kraja mjeseca.

 

Srna/Informer.ba