Svijet Udarno Vijesti

SAD: Više od milion djece u gej porodicama

Više od milion djece u Americi raste u gej ili lezbejskim porodicama. Neka istraživanja pokazuju da će socijalna sigurnost u kojoj odrastaju ta djeca biti najznačajnija u kampanji za priznanje gej i lezbijskih brakova.

Tomy Starling i Jeff Litlfild žive s ćerkom Kerigan u u Poly Ilendu, u Južnoj Karolini. Njih dvojica su postali roditelji preko surogat programa u Kaliforniji, a kasnije su se i vjenčali u toj državi tokom kratkog perioda u kojem su istopolni brakovi bili dozvoljeni po kalifornijskom zakonu.

Kerigan spada među sve veći broj djece u SAD – po pretpostavkama radi se o 1,2 miliona djece – koju podižu gej i lezbijski roditelji. Američki mediji ocenjuju da će socijalna sigurnost u kojoj ova djeca rastu biti ključni dio kampanja koje zahtjevaju veća prava i zakonsko priznanje gej i lezbijskih porodica.

Primjer za takvu porodicu  su i Gita Din i Liza Polak, koje su se vjenčale u Vašingtonu i imaju dve kćerke, 15-godišnju Maju i tri godine mlađu Devi. Polakova vodi nacionalnu organizaciju za prava gej populacije “Equality Maryland”.

S druge strane, protivnici gej brakova u SAD sprovode svoje kampanje i takođe postižu uspjehe. Komitet za pravosuđe predstavničkog doma New Hempshira razmatra da povuče zakon o istopolnim brakovima. Umjesto njega, uveo bi se zakon o građanskim zajednicama za sve nevjenčane odrasle osobe, uključujući i rođake.

 

Blic/Informer.ba