Svijet Vijesti

SAD zabrinute zbog sukoba u Libiji

SAD su izrazile zabrinutost zbog sukoba rivalskih grupa u Libiji koje su učestvovale u svrgavanju Moamera Gadafija i ponovo ponudile pomoć u objedinjavaju tih grupa u jedinstvene oružane snage.

“Došlo je do obnovljenih borbi i zbog toga smo zabrinuti”, rekla je portparolka State Departmenta Victoria Nuland, prenio je AFP.

“Mi smo dugo podržavali planove centralnih vlasti u Tripoliju da oforme jedinstvene snage sigurnosti i dalje pružamo podršku naporima libijske vlade da to postignu”, dodala je ona.

Nuland je u utorak navela da, ako bude konkretnih zahtjeva libijske vlade od SAD-a i NATO-a u vezi tog procesa, Washington je spreman da ih podrži.

Najmanje pet osoba ubijeno je u utorak u oružanom sukobu dvije rivalske grupe bivših libijskih pobunjenika u centru Tripolija.

Bivši pobunjenici iz Tripolija i Misrate, sada organizovani kao milicije, tokom sukoba su koristili mitraljeze, ručne bacače i protivavionsko oružje.

Ovi sukobi ponovo su podstakli stahovanja da bi to moglo predstavljati potencijalnu prijetnju po sigurnost u Libiji nekoliko mjeseci nakon svrgavanja Gadafija, navodi AFP.

 

Fena/Informer.ba