Svijet Udarno Vijesti

SAD zagovara trajno rješenje u Gazzi

Američka sekretarka Hillary Clinton doputovala je u posjetu Izraelu kako bi podržala uspostavu primirja. Nakon sastanka sa izraelskim premijerom Benyaminom Netanyahuom, na zajedničkoj konferenciji za novinare, Clinton je istakla da SAD podržava diplomatske napore i da se trudi da uspostavi „trajno rješenje“ izraelsko-palestinskog problema.

Clinton je i ovom prilikom ponovila podršku SAD-a izraelskoj sigurnosti i osudila raketne napade Gazze na izraelsku teritoriju. Ona je istakla da je neophodno postići dogovor svih strana kako bi se uspostavilo trajno rješenje koje će zadovoljiti sve strane. Clinton je dodala da je o tome bilo govora i tokom sastanaka američkog predsjednika Baracka Obame sa bliskoistočnim liderima.

Ističući žaljenje i tugu zbog stradanja civila na obje strane, šefica američke diplomatije je izrazila zahvalnost Egiptu za napore koje ulaže na uspostavi primirja. Ona je također pohvalila uspješnost izraelskog antiraketnog štita „gvozdena kupola“ koji je uspješno neutralizirao veliki broj raketa koje su ispaljene iz Gazze na Izrael.

„Pregovori nemaju alternativu. Bez sigurnosti nema ni mira“, kazala je Clinton.

S druge strane, član političkog savjeta Hamasa Izzet er-Reshak, koji boravi u glavnom gradu Egipta, gdje je prisustvovao sastancima palestinskih i egipatskih zvaničnika o uspostavi primirja, izjavio je da jučer dogovoreno primirje između Gazze i Izraela nije proglašeno iz razloga što Izrael nije dao odgovor na dogovorene stavke.

„Mi još uvijek čekamo odgovor Izraela. Nadamo se da će primirje biti proglašeno u toku dana“, rekao je Reshak.

 

AA/Informer.ba