Svijet Udarno Vijesti

SAD žele pomoći da se prebrodi kriza eura, ali ne daju novac

Kriza eura plaši SAD. Odugovlačenje i kolebanje bi moglo dovesti svjetsku privredu na ivicu ponora, strahuje američki predsjednik Barack Obama. Na samitu EU i SAD u Washigtonu nije bilo ništa više od praznih obećanja, piše Deutsche Welle.

U borbi protiv dužničke krize SAD i EU žele više zajednički djelovati. Poboljšanjem međusobne suradnje trebalo bi prije svega doći do otvaranja novih radnih mjesta, kao i do podrške privrednom rastu“, navodi se u zajedničkom saopćenju američkog predsjednika Baracka Obame i predsjednika Europske komisije Jose Manuela Barrosa. „Moramo povećati naše napore kako bismo iskoristili potencijale koji do sada nisu bili korišteni“, navodi se u saopćenju objavljenom nakon samita SAD – EU održanog u Washingtonu. Trgovinska razmjena i investicije moraju biti povećane, navedeno je u Washingtonu.

Financijska pomoć ni u kom slučaju

Obama je jasno naznačio da SAD stoje na strani Europljana kada je riječ o dužničkoj krizi. „SAD su spremne pomoći u prevladavanju dužničke krize koja je sa američku ekonomiju ogromna tema“, rekao je Obama. No visokorangirani dužnosnik američkog Ministarstva vanjskih poslova jasno je naznačio da ni u kom slučaju neće biti ponuđena financijska pomoć.

„Povećanje američkih izdvajanja za Međunarodni monetarni fond ili druge financijske obaveze prema EU kako bi se riješila kriza, nisu bile na dnevnom redu“, rekao je američki ambasador za EU, William Kennard.

SAD su međutim upozorile na to da je potrebnije odlučnije djelovanje u prevazilaženju krize eura. „Borba protiv dužničke krize zahtijeva političku volju kao i financijski potrebne zahtjevne resurse,“ rekao je glasnogovornik američke vlade Jay Carney tokom održavanja samita EU – SAD u Washingtonu. „Za Europu je odlučujuće da nastupi odlučno“, rekao je Carney. On je također ponovio da američki porezni obveznici neće sudjelovati u pružanju pomoći u cilju prevazilaska krize eura. „EU raspolaže neophodnim sredstvima“, rekao je Carney.

Europa prolazi kroz teška vremena

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso izrazio je nakon samita optimizam da će Europa pronaći put za izlazak iz dužničke krize. „Želim sa sigurnošću reći predsjedniku Obami i Amerikancima: Europa prolazi kroz teška vremena, da! Ali mi smo odlučni u tome da prevaziđemo sadašnje probleme“, rekao je Barroso.

Na samitu u Washingtonu učestvovali su i predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy, povjerenica EU za vanjsku politiku Catherine Ashton te američka ministrica vanjskih poslova Hillary Clinton i ministar financija Timothy Geithner.

 

Deutsche Welle/Informer.ba