Izdvojeno Politika Udarno Vijesti

Sadik Ahmetović: Ako treba prevrnut ćemo svaki kamen u državi

”Prevrnut ćemo svaki kamen u državi ako treba da pronađemo one koji na bilo koji način udare na čovjeka i institucije BiH.

Nećemo dopustiti da se ubudućnosti ugrozi ničiji život i dovede u pitanje sigurnost građana u BiH”, poručio je danas nakon posjete Bugojnu zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović.

”Ministarstvo sigurnosti BiH je u periodu od prošlogodišnjeg terorističkog napada na PS Bugojno provelo određene aktivnosti radi sprječavanja terorizma. Napravili smo jedan operativni centar u SIPA-i u okviru kojeg rade sve policijske agencije koje se bave terorizmom i prikupljaju informacije s područja cijele BiH. U proceduri je i Zakon o izmjenama zakona o finansiranju aktivnosti koje namjeravamo provesti”, naglasio je ministar Ahmetović.

U zgradi PS Bugojno on se sastao s ministrom unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona (SBK) Slavkom Sikirićem te razgovarao s Edinom Hindić, policajkom koja je 27. juna 2010. teško ranjena u terorističkom napadu na PS Bugojno i Mersihom Ljubuškić, suprugom ubijenog Tarika Ljubuškića, koji je tog dana poginuo obavljajući časnu policijsku dužnost.

U Bugojnu ministar Ahmetović položio je vijenac na Tarikov mezar na groblju Jaklić, posjetio njegovu majku Aišu te se na kraju susreo s načelnikom Hasanom Ajkunićem.

Na pitanje novinara mogu li građani SBK-a biti sigurni s obzirom na skorašnje održavanje vjerskih manifestacija u Podmilačju kod Jajca i Ajvatovici u Pruscu ministar unutrašnjih poslova SBK-a Slavko Sikirić kazao je da ne postoje saznanja da bi se teroristički napad od prošle godine mogao ponoviti te da sve službe MUP-a rade svoj posao, poduzimajući aktivnosti na otkrivanju u sprječavanju eventualnog akta terorizma.

Ministar Sikirić je najavio i skorašnje imenovanje prvog čovjeka Policijske uprave Bugojno na poziciju koja je upražnjena već godinu na način da se „stvari poslože onako kako će biti najbolje za sve građane Bugojna“.

U Sudu BiH u toku je suđenje osumnjičenima za teroristički napad u Bugojnu u kojem je smrtno stradao policajac Tarik Ljubuškić i teško ranjena policajka Edina Hindić.

Tužilaštvo BiH tereti Harisa Čauševića, Adnana Haračića i Nasera Palislamovića da su 27.juna prošle godine u Bugojnu počinili teroristički čin i nanijeli veliku štetu BiH, pri čemu je s umišljajem ubijena jedna osoba.

Emin Osmanagić, Haris Špago i Nedžad Keško optuženi su da su pomogli počiniocu nakon što je počinio krivično djelo.

 

Fena/Informer.ba

1 Comment

Click here to post a comment
  • gospodine ministre istrazite aferu strmica granicni prelaz sa hrvatskom, prijetnje koje je dobio taj hrabri policajav, zasto niste zatrazili odgovornost onih koji su umjesani u kriminal u radovima granicne policije i svjesne i evidente propuste, prijetnje policajcu koji je otkrio i prijavio kriminal su i direktne prijetnje drzavi bih sramota je to ministre sto to zante a cutite, o tom.