BiH Izdvojeno Vijesti

Sadik Ahmetović: BiH potrebna jasna evidencija huligana

BiH je potrebna jasna evidencija huligana koji prave probleme sa velikim posljedicama na sportskim terenima, rekao je danas ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović.

Postojanjem evidencija huligana bio bi napravljen korak naprijed u sprečavanju nereda, rekao je Ahmetović novinarima u okviru Konferencije o sprečavanju nereda na sportskim takmičenjima u BiH.

“Očekujem da pokušamo da se dogovorimo da razgraničimo navijače i huligane, te da sve policije na vrijeme mogu da dobiju evidenciju huligana koji dolaze na različita sportska takmičenja kako bi mogli da preduzmemo preventivne mjere“, naglasio je Ahmetović i dodao da će zaključci sa konferencije biti proslijeđeni Vijeću ministara BiH.

On je rekao da Ministarstvo pokušava koordinisati entitetske i kantonalne nivoe vlasti.

U obraćanju učesnicima konferencije, Ahmetović je istakao da je ona organizovana jer je problem huliganstva na sportskim terenima u posljednje vrijeme sve više izražen, zbog čega ga treba posmatrati na ozbiljan način.

On je naveo da je konferencija okupila stručnjake kako bi razmijenili mišljenja i iskustva o integrativnom i dezintegrativnom potencijalu sporta, evropskoj i legislativi u BiH za sprečavanje nasilja na sportskim takmičenjima, preventivnim postupcima u sprečavanju ove pojave, te stvaranju regionalnog okvira saradnje u prevenciji nasilja na sportskim takmičenjima.

“Svjesni smo da rješavanje ovog problema nije samo posao mjerodavnih tijela, već društva uopšte koji zahtijeva obimne zakonske, kulturne, ekonomske i druge društvene promjene i inicijative. Cilj nam je da sa nivoa BiH koordinišemo organizaciju i usaglašavanje aktivnosti entitetskih ministarstava unutrašnjih poslova i Brčko distrikta u ostvarivanju ovog važnog bezbjednosnog zadatka u interesu BiH”, rekao je Ahmetović.

Prema njegovom mišljenju, u narednom periodu treba raditi na preduzimanju raznih preventivnih mjera, u saradnji sa stručnjacima iz raznih područja – pravosuđa, policije, školstva i sporta kako bi unaprijedili stanje u ovoj oblasti.

Predsjednik Komiteta za normalizaciju Fudbalskog saveza (FS) BiHIvica Osim smatra da se sankcije koje je uveo NS BiH, koje nisu popularne, nisu pokazale baš uspješnim, iako od tada nema incidenata.

Prema njegovom mišljenju, najpozitivnija stvar je što još ni na jednom sportskom susretu inicijatori sukoba i prekida utakmica nisu bili sami igrači, odnosno akteri meča.

“Klubovi i ljudi koji rade u njima uspjeli su, koliko-toliko, da utiču na igrače, i to je korak dalje”, naveo je Osim.

On je ukazao i na problem da se loša situacija sa političkog područja prenosi na sport.

Na konferenciji učestvuju stručnjaci iz BiH i regiona, kao i predstavnici NS Srbije i Hrvatskog nogometnog saveza.

 

Srna/Informer.ba