Politika Udarno Vijesti

Sadik Ahmetović: Kriminalne grupe povezane sa državnim strukturama

Ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović rekao je da pojedini predmeti koji su aktivni u Tužilaštvu, federalnoj Upravi policije i Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) govore o tome da u BiH ima pojedinaca i organizovanih kriminalnih grupa koje su direktno povezane sa policijskim, pravosudnim i političkim strukturama u BiH.

Ahmetović je istakao da federalna Uprava policije ima predmet koji će otvoriti vezu između kriminalnih grupa i pojedinih policijskih i drugih struktura u BiH, za šta se boji da je to jedan od razloga zahtjeva za smjenu i podnošenje krivične prijave protiv direktora federalne Uprave policije Dragana Lukača.

To je nedopustivo kada je riječ o borbi  protiv organizovanog kriminala“, rekao je Ahmetović.

Komentarišući odluku Tužilaštva BiH o obustavljanju istrage protiv 14 osoba u slučaju “Dobrovoljačka”, Ahmetović je naglasio da je potpisan protokol o saradnji Tužilaštva BiH i Tužilaštva za ratne zločine Srbije kako bi se okončao ovaj slučaj.

Te odluke ne treba politizovati i ne treba uslovljavati formiranje Vijeća ministara“, rekao je Ahmetović za sarajevsko “Oslobođenje”.

On je najavio da će među prvim dokumentima koje će razmatrati novi saziv Vijeća ministara BiH biti plan za deradikalizaciju grupa koje predstavljaju bezbjednosnu prijetnju, koji ima za cilj da se pojedinci ohrabre da napuštaju takve radikalne grupe.

 

Srna/Informer.ba