Politika Udarno Vijesti

Sadik Ahmetović: Nećemo dozvoliti da mali broj azilanata ugrozi sve građane BiH

BiH neće dozvoliti da mali broj azilanata, koji zloupotrebljavaju bezvizni režim, ugrozi sve građane ove zemlje, rekao je danas u Bijeljini ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović.

Oni koji budu zloupotrijebili bezvizni režim imaće sankcije zemalja od kojih su tražili azil, a vjerovatno i od BiH“, rekao je Ahmetović, ističući da nema uslova za to da građani BiH traže azil u Evropi.

On je naveo da je oko 700 građana BiH do sada zatražilo azil u zemljama EU, ističući da je taj trend smanjen u posljednjih godinu dana i da će se i dalje smanjivati.

Ministar Ahmetović i načelnik opštine Bijeljina Mićo Mićić razgovarali su danas o načinu na koji bi bio sačinjen akcioni plan u vezi sa rješavanjem problema povećanog broja azilanata sa područja opštine Bijeljina u Švedsku.

Glavni cilj posjete Bijeljini jeste povećan broj azilanata u Švedskoj i mi pokušavamo napraviti neku vrstu akcionog plana da ne bismo doveli u pitanje bezvizni režim za građane BiH“, rekao je Ahmetović.

On je dodao da će Vijeće ministara BiH analizirati akcioni plan i da će Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice vidjeti kako može pomoći ljudima, pogotovo Romima, te da će građane BiH dodatno informisati o bezviznom režimu.

Mićić je istakao da je Bijeljina veoma interesantna opština kada je riječ o azilu, jer se graniči sa Srbijom i Hrvatskom.

 

Srna/Informer.ba