Intervju Vijesti

Sadik Ahmetović: Opasna i pogubna politizacija policije

Operativna i finansijska nezavisnost policije ne smije biti dovedena u pitanje rekao je Sadik Ahmetović, ministar sigurnosti BiH u intervjuu za Oslobođenje. On dodaje da je potrebno kreirati jedinstven indeks lica koja se dovode u vezu sa izvršenjem terorizma.

Oslobođenje: Ministre, Vi ste u više navrata stavljali primjedbe na izmjene Zakona o policiji. Prošle sedmice je Vlada KS-a dala zeleno svjetlo Zakonu. Šta se promijenilo?

Sadik Ahmetović: Ministri SDA u Vladi Kantona Sarajevo su podržali Zakon o unutrašnjim poslovima u nacrtu, sa mogućnošću javne rasprave u kojoj trebaju učestvovati svi akteri, a prvenstveno policijski službenici, jer po našim informacijama, isti do sada nisu bili uključeni u sam proces izrade zakona. Kao što sam više puta rekao, a i dalje ostajem pritom stavu i uvjeren sam da će taj stav prenijeti i ministri SDA u Vladi KS-a, operativna i finansijska nezavisnost policije ne smije biti dovedena u pitanje.

Već sam ranije istakao da ima prostora da se Zakon o unutrašnjim poslovima unaprijedi i da se konkretizira linijska odgovornost direktor/komesar – ministar – Vlada – Parlament, kao i da se pooštri kriterij za izbor članova Nezavisnog odbora, te donesu jasni kriteriji na osnovu kojih Nezavisni odbor bira policijske komesare.

Oslobođenje: Direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač izvijestio je predstavnike međunarodne zajednice tvrdeći da se radi o politizaciji policije. Hoćete li pristati na to?

Sadik Ahmetović: Svaka politizacija policijskih struktura u Bosni i Hercegovini bi bila opasna i pogubna za profesionalan rad policije.

Oslobođenje: Kako teče istraga o terorističkom napadu na američku ambasadu u Sarajevu?

Sadik Ahmetović: Po svim raspoloživim informacijama koje imam od agencija za provođenje zakona, istraga oko terorističkog napada na Ambasadu SAD-a teče u smjeru koji će u potpunosti rasvijetliti taj događaj. U posljednjih 15 dana obavili smo niz radnji i konsultacija unutar Bosne i Hercegovine, kao i sa našim susjedima Srbijom i Hrvatskom.

Sve policijske strukture na nivou BiH su u potpunosti na raspolaganjuTužilaštvu BiH. Prema informacijama koje sam dobio od najodgovornijih ljudi iz Tužilaštva i policijskih struktura koje su uključene u ovaj predmet, reakcija policije i dosadašnja istraga je krajnje profesionalno odrađena, posmatrano sa policijskog aspekta.

I pored svega toga tražio sam da se izvrši detaljna analiza događaja te da se sačine zaključci u cilju otklanjanja eventualnih slabosti u samoj koordinaciji na terenu, imajući u vidu podijeljene nadležnosti od kantonalnog do državnog nivoa.

Oslobođenje: U OSA tvrde da u BiH živi oko tri hiljade vehabija. Kada će OSA sačiniti izvještaj o potencijalnim teroristima?

Sadik Ahmetović: To je više pitanje za obavještajnu službu. U cilju formiranja jedinstvenog indeksa lica koja se dovode u vezu sa potencijalnim izvršenjima krivičnih djela terorizma, formiran je Operativni centar koji je smješten u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu SIPA, u kojem učestvuju sve policijske agencije u BiH kao i obavještajna služba.

Aktivnostima Operativne grupe rukovodi državni tužilac. Jedan od zadataka Operativne grupe je i da objedini liste svih osoba koje se dovode u vezu sa izvršenjem ovih krivičnih djela. S obzirom na to da su u prethodnom periodu policijske strukture i obavještajna služba vodile evidenciju svaka za sebe, prvi put će se kreirati jedinstven indeks lica koja se dovode u vezu sa izvršenjem ovih krivičnih djela.

Siguran sam da će to biti od velike važnosti i značaja te da će doprinijeti efikasnijem i boljem radu agencija za provođenje zakona.

Oslobođenje: Vaša Stranka demokratske akcije jučer je optužena, od Saveza za bolju budućnost, odnosno Fahrudina Radončića, da blokira SDP. Kako to komentirate?

Sadik Ahmetović: Ovaj dio komentarišem kao potpredsjednik SDA. Kontinuirani su neargumentovani napadi na SDA od samog formiranja SBB-a, pogotovo nakon pobjede Bakira Izetbegovića za člana Predsjedništva BiH.

SDA i SDP su stranke pobjednice na izborima u Federaciji BiH, koje karakteriše državotvorna politika, za razliku od onih koji nas prozivaju, a koje su privatne stranke i imaju sasvim drugu političku filozofiju, gdje je interes države negdje iza ličnog interesa. Bilo bi dobro da naši koalicioni partneri, ukoliko ima bilo kakvih blokada u radu Vlade, to i kažu, kako bi zajednički otklonili eventualne barijere za koje sam siguran, kao potpredsjednik SDA, da ne postoje.

Ne postoji niti jedan projekat Vlade, a koji je u intere sugrađana Federacije BiH, kao i poboljšanja socio-ekonomskih prilika, da neće dobiti snažnu podršku naših ministara u kantonima i Vladi Federacije BiH, rekao je Ahmetović u intervjuu za Oslobođenje.

 

Oslobođenje/Informer.ba