Svijet Vijesti

Sahrani prisustvovalo stotine hiljada sljedbenika

Indijski duhovni guru Sai Baba pokopan je u prisustvo stotina hiljada njegovih sljedbenika koji su mu željeli odati posljednju počast u njegovu hramu na jugu Indije.

Tibetanski redovnici, muslimanski duhovnici, političari i vojni časnici, kao i obični sljedbenici, preplavili su kompleks ašrama u Puttaparthiju u saveznoj državi Andhra Pradesh kako bi ispratili svog gurua. Karizmatični Sai Baba, koji se proglasio reinkarnacijom Sai Babe iz Shirdija, sveca koji je umro 1918., privukao je milijone sljedbenika širom  svijeta svojim osebujnim učenjem, mješavinom hinduističkih i muslimanskih vjerovanja.

Preminuo u nedjelju u 85. godini života od posljedica zatajenja unutarnjih organa, pošto je tri tjedna proveo u bolnici u kritičnom stanju. Sai Baba je bio i kulturna ikona u svijetu i u Indiji, zemlji koja se ubrzano modernizira, ali u kojoj religija i duhovnosti još uvijek ostaju integralan dio svakodnevna života. Tijekom pogreba, koji je obavljen uz sve državne počasti, ašramom su odjekivali hinduistički napjevi, a zatim je tijelo Sai Babe skriveno paravanom kako bi se obitelj na privatnoj ceremoniji oprostila od njega.

Sahranu pratilo stotine hiljada  sljedbenika

Pogrebnu svečanost pratile su stotine hiljada Sai Babinih sljedbenika na velikim ekranima postavljenima po gradu Puttaparthiju. Pogrebu su prisustvovali i političari poput oporbenog čelnika L.K.Advanija, a premijer Manmohan Singh i čelnica vladajuće Kongresne stranke Sonia Gandhi hram su posjetili u ponedjeljak. Od nedjelje navečer, kad je izloženo tijelo preminulog gurua odjeveno u karakterističnu narančastu halju, uz njegov su odar unatoč velikim vrućinama prodefilirale stotine hiljada sljedbenika i štovatelja.

Procjenjuje se da Sai Baba ima oko 10 milijuna sljedbenika u stotinjak zemalja svijeta, među kojima su i političari, slavni glumci Bollywooda i Hollywooda, te zvijezde kriketa. On je predviđao da će živjeti 96 godina, pa je vijest o njegovoj smrti zbunila poklonike, koji mu pripisuju nadnaravne sposobnosti, među kojima i izliječenja bolesnika u terminalnoj fazi.