Ekonomija Udarno Vijesti

Sajam pčelarstva: Avdi Duranoviću titula “Med medova”

Ceremonija dodjele priznanja 9. Internacionalnog sajma pčelarstva i pčelarske opreme ”BEE FEST – Dani pčelarstva, Sarajevo 2011” održana je danas na Trgu oslobođenja – Alija Izetbegović u Sarajevu.

Ocjenjivački žiri je protekla tri dana zasjedao u Sarajevu i na osnovu Pravilnika o ocjenjivanju kvaliteta meda i drugih pčelinjih proizvoda, izvršio ocjenjivanje prijavljenih uzoraka.

Uzorke za analizu je uzela višečlana ovlaštena Komisija direktno sa izložbenih štandova. Nakon što su uzorci uzeti metodom slučajnog odabira prebačeni su u Direkciju Sajma gdje su komisijski šifrovani i otpremljeni u ovlaštenu laboratoriju za fizičko-hemijsku i organoleptičku analizu Federalnog poljoprivrednog zavoda Sarajevo.

Zlatnu medalju za bagremov med dobili su Udruženje pčelara (UP) ”Maja” Ilijaš i Avdo Duranović iz Konjica, dok je srebrenu medalju odnijelo Pčelarstvo ”Kazaz” iz Bihaća.

Zlarnu medalju za najbolji livadski med osvojili su Ibrahim Mahmutović iz Cazina i Ahmet Balić iz Travnika. Srebrenu medalju odnijelo je Pčelarstvo Mulabdić (Ţepče), dok je bronzanu medalju osvojilo UP Pčelica Medina (Zenica).

”ApiMed” iz Sanskog Mosta, Adis Bašić iz Vareša i Duranović Avdo iz Konjica dobili su zlatne medalje za šumski med. Srebrene medalje osvojili su Pčelinjak ”Pantić” iz Olova, UP ”Maja” Ilijaš i Emir Duranović iz Konjica. Bronzanu medalju je osvojilo UP Pčelica Medina (Zenica).

Zlatnu medalju za kestenov med dobili su Sead Mesić (Cazin) i Pčelarstvo Mulabdić (Ţepče), srebro su osvojili Šefik Rošić (Cazin) i Ibrahim Mahmutović (Cazin), a bronzanu medalju dobio je Remzija Hodžić (Cazin).

Zlatnu medalju za vrijesak osvojilo je Pčelarstvo Mulabdić, bronzu je dobio Marin Kvesić (Ljubuški), dok je srebro pripalo ”Herzeg medu” iz Trebinja.

Pčelarstvo Mulabdić dobilo je zlatnu medalju za preparate na bazi pčelinjih proizvoda i ljekovitog bilja. Srebro je odnio Pčelinjak ”Pantić.

Nakon izvršenog uvida u analize Žiri je jednoglasno odlučio da titulu ”Med medova” za 2011 godinu dodjeljuje Avdi Duranoviću iz Konjica za šumski med.

Udruženje pčelara ”Kesten” Cazin i Sead Mesić iz Cazina dobili su nagradu za poseban doprinos u razvoju pčelarstva u BiH. UP ”Kesten” je dobilo priznanje za geografsku oznaku za kestenov med Cazinske krajine.

Ceremoniji dodjele priznanja prisustvovao je i ambasador SAD u BiH Patrick Moon.

 

Fena/Informer.ba