BiH Udarno Vijesti

Sakupljači starog željeza kopaju u opasnim zonama

Skupljači otpada suočeni s nestašicom starog željeza okreću se novim metodama, isplativim, ali i opasnim po život. Takav primjer FENA bilježi na planini Bjelašnica, u Lapovom dolu, poligonu bivše JNA za uništavanje minsko-eksplozivnih i neeksplodiranih ubojitih sredstava (NUS).

Dvadesetak kopača rade od ranih jutarnjih sati do kasno u noć, da bi od prikupljenog željeza i mesinga zaradili dnevnicu od 30 do 40 KM. Njima firme koje otkupljuju sekundarne sirovine za kilogram željeza isplate 40 feninga, a 5,20 KM za kilogram mesinga.

Međutim, svaki udarac krampe o tlo je potencijalni rizik od eksplozije zaostalog NUS-a. Kažu da su taj rizik spremni preuzeti. Posla nema, a od nečeg se mora živjeti, kazali su Feni skupljači starog željeza koji dolaze iz sela na padinama Bjelašnice, a koja pripadaju Konjicu i Tarčinu i rubnom području Hadžića.

Rade cijelo ljeto i sad nastoje prije zime i snijega prikupiti još starog željeza i mesinga da bi zaradili dnevnicu.

Lapov dol se nalazi na krajnjem rubu općine Hadžići i udaljen je svega osam kilometara od centra Konjica. Posljednja organizovana uništavanja minsko-eksplozivnih sredstava su na tom poligonu zabilježena krajem 1999. godine, a vršio ih je SFOR.

Za veliki broj ljudi širom BiH skupljanje onoga što se naziva otpad ili sekundarne sirovine je osnovni izvor prihoda i način preživljavanja.

Fena/Informer.ba