Izdvojeno Svijet Vijesti

Šaljić ne može, Mezjajev ne želi braniti zločinca Mladića

Zločinac Ratko Mladić, optužen za genocid u BiH, ne doprinosi rješavanju pitanja svog branioca time što insistira da glavni branilac bude Miloš Šaljić, koji je i sam potvrdio da ne ispunjava uslove Haškog tribunala, izjavio je danas predstavnik Suda u Hagu Martin Petrov. Petrov je, na redovnoj konferenciji za novinare, rekao da advokat Šaljić ne govori nijedan od zvaničnih jezika suda – engleski i francuski – i da stoga ne može biti glavni branilac.

Sekretarijat suda trenutno provjerava kvalifikacije ruskog pravnika Aleksandra Mezjajeva, koga je Mladić takođe predložio, ali je sam Mezjajev kazao zvaničnicima Tribunala da ne želi da bude Mladićev glavni zastupnik, kazao je Petrov.

Mladić ne olakšava ovaj proces insistiranjem da Šaljić bude njegov glavni branilac… što ne dozvoljavaju pravila Tribunala… Postoje vrlo snažni nagovještaji da Mezjajev neće zatražiti da bude postavljen za glavnog branioca. On nam je to rekao“, naglasio je predstavnik suda. Prema njegovim riječima, zvaničnici sekretarijata juče su razgovarali sa Šaljićem i Mezjajevom, novi sastanci su zakazani, a Mezjajev će danas polagati ispit iz znanja jezika.

Petrov je nagovijestio da bi odluku o zahtjevu Mladića da za branioce budu imenovani Šaljić i Mezjajev, sekretarijat Tribunala mogao da donese do kraja ove nedjelje. Ukoliko taj zahtjev bude odbijen, Mladić će morati da predloži nove advokate koji ispunjavaju uslove Suda. To je neophodno ne samo zbog toga da bi imao kvalifikovane branioce, nego i zato što je od Tribunala zatražio da finansira njegovu odbranu, naglasio je Petrov. On je naznačio da “nema dileme da Mladić razumije pravila Suda”, zato što su službenici sekretarijata, tokom proteklih šest nedjelja, proveli “opširne konsultacije” sa njim o postavljanju branilaca.

Ukoliko želi da mu Tribunal finansira odbranu, Mladić ta pravila mora poštovati, podvukao je Petrov.

Rekao je i da ne postoje razlozi zbog kojih Šaljić i Mezjajev ne bi mogli da budu članovi tima za Mladićevu odbranu, nakon što bude postavljen glavni branilac koji ispunjava uslove Tribunala. Odgovarajući na pitanja novinara, Petrov je rekao da “ne vjeruje” da Mladić u ovom trenutku namjerno opstruiše postupak, ali je “nesrećnom” nazvao činjenicu da optuženi poslije šest nedjelja i dalje insistira na braniocu koji ne može biti postavljen.

Upitan da li je Mladić dopunio svoj prijedlog za branioce, budući da je Šaljića i Mezjajeva tokom jučerašnjeg boravka u Tribunalu pratio beogradski advokat Branko Lukić, Petrov je odgovorio da je Lukićevo ime na spisku od sedam advokata koji je Mladić podnio sudu u junu, prije nego što je taj izbor suzio na Šaljića i Mezjajeva.

Na pitanje zašto i bosansko-hrvatsko-srpski jezik nije zvaničan jezik Tribunala, Petrov je odgovorio da se suđenja vode na engleskom i francuskom, te da bi prevođenje ogromne dokumentacije u obimnim procesima dodatno odužilo suđenja.

Petrov je ponovio da se Mladićevo zdravstveno stanje, koje ljekari u sudskom pritvoru u Ševeningenu pomno prate, “nije promijenilo na značajan način” od kada je on prebačen u Hag, 31. maja ove godine.

Zločinac Mladić je optužen za genocid u Srebrenici i još osam bosanskih opština; progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje civila u Sarajevu kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje osoblja UN za taoce, 1992-95. Mladića, koga je Tribunal prvi put optužio za genocid u julu 1995, vlasti Srbije su uhapsile 26. maja ove godine u Lazarevu kod Zrenjanina.

U pojavljivanjima pred Tribunalom, 3. juna i 4. jula, Mladić je odbio da se izjasni o krivici po 11 tačaka optužnice. Zato što nije želio da ćuti dok sudija Alfons Ori (Alphons Orie) govori, Mladić je 4. jula, po nalogu Pretresnog vijeća, udaljen iz sudnice. Sudija Ori zatim je u spis, po pravilima Tribunala, uveo da je optuženi izjavio da nije kriv.

Predsjedavajući sudija tada je najavio da će rasprava o stanju u postupku protiv Mladića biti uskoro zakazana, prenosi Ljiljan.

 

Informer.ba