BiH Izdvojeno Udarno Vijesti

Samir Avdić svjedok protiv Nasera Orića?

Samir Avdić, bivši pripadnik 28. divizije Armije RBiH navodno će biti svjedok srbijanskog Tužilaštva za ratne zločine u slučaju protiv srebreničkog ratnog komandanta Nasera Orića, pišu srbijanski mediji, prenosi novinska agencija Patria.

U grupi Srebreničana koji su preživjeli genocid u julu 1995. godine bio je i Samir Avdić. Snage IFOR-a u proljeće 1996. predale su ih u ruke policije RS.

Pored Avdića, u tzv. Srebreničkoj grupi bili su Nedžad Hasić, Ahmo Harbaš i Behudin Husić. Tužilaštvo RS teretilo je ovu grupu za ubistva četiri Srbina iz Milića kod Srebrenice 2. maja 1996. godine, dok su Avdić i Hasić optuženi i za ubistvo Muniba Mustafića iz Srebrenice.

Suđeno im je u odsustvu. Sud u Bijeljini 1998. godine osudio ih je na ukupno 61 godinu zatvora.

Nedžad Hasić i Ahmo Harbaš osuđeni su na po 20 godina zatvora, Behudin Hasić na 11, a Samir Avdić na 10 godina zatvora. Nakon žalbe, Vrhovni sud RS-a smanjio je kaznu Avdiću na pet godina.

Ustavni sud BiH ukinuo je 2012. godine ovu presudu od 25. juna 2009. godine.

Srebreničani su temeljem dogovora tadašnjih vlasti u BiH 1997. godine razmijenjeni, pa je Avdić do 2007. godine boravio u SAD. Tada je uhapšen i to, ponovo, po potjernici MUP-a Republike Srpske.

Avdić je prošao pravu golgotu. U zatvoru u Republici Srpskoj najprije je boravio od 30. maja 1996. godine do 22. aprila 1997. godine, u američkom ekstradicijskom pritvoru od marta do avgusta 2007. godine, te u Kazneno-popravnom zavodu Foča od avgusta 2007. godine do maja 2008. godine. Od 2010. godine kada je pušten iz zatvora za njega više niko nije čuo.

Šta je Orić pisao vrhu SDA

Otvoreno pismo vrhu SDA u septembru 2013. godine, a vezano upravo za Samira Avdića uputio je Naser Orić.

– Da se mi vratimo na našeg nestalog Samira Avdića kome se od 2. avgusta 2010. godine gubi svaki trag… Jel’ iko išta preduzeo povodom toga? Zar ona trojica koja su bila optužena sa njim nisu kriva ni za šta zar jedan čovjek da ispašta za sve?

Nakon dolaska u Bratunac da započne svoj život on jednostavno nestaje. Zar Vlada Republike Srpske na čelu sa Miloradom Dodikom može kidnapovati tuđe građane? Pitanje je sad šta je Bosna uradila povodom toga, a odgovor je jednostavan nije uradila ništa mada je znala sve to.

 

NAP/Informer.ba