Udarno Vijesti

Samohranu majku izbacuju na ulicu !

Samira Knežević, samohrana majka dvoje maloljetne, bolesne djece ovih dana bije ko zna koju bitku sa životnim nedaćama. Obezbijediti koru hljeba svaki dan za sina i kćerku je jedna od njih, bori se i da im od dječijeg doplatka nabavi farmerke, majicu, lijekove, ogrijev, ali to nije sve. U petak je ponovo obišla inspekcija Kantonalne uprave za stambena pitanja koja je trebala izbaciti na ulicu. Dali su joj novi rok, deložacija je zakazana za 4. juli.

Krov nad glavom

Samira je 1995. godine uz rješenje Općine Centar uselila u stan od 23 kvadrata u sarajevskoj ulici Hamdije Kreševljakovića i nikada nije uspjela ostvariti pravo na stalno korištenje ovoga stana.

Molila sam, obilazila godinama brojne općinske službe, ali uzalud. U posljednjih godinu sam desetak puta molila za sastanak sa načelnikom Općine Centar, Dževadom Bećirevićem, ali nije me htio nikada primiti. U Općini me prebacuju sa službe za stambena, na službu za socijalna pitanja, pa na Pravobranilaštvo. Ne znam više od koga da tražim pomoć” – priča nam Kneževićeva i dodaje kako joj je bitno samo da ima krov nad glavom, samo da ne strahuje da će je za šest ili 12 mjeseci izbaciti.

U Komisiji  za  poslove iz stambene oblasti Općinskog vijeća Centar su nam rekli da su za ova pitanja nadležni Pravobranilaštvo, odnosno Kantonalno ministarstvo za stambena pitanja.

Socijalne kategorije

” Svi bespravni korisnici stanova, među kojima je i Samira Knežević, moraju napustiti stanove. Općina nema obavezu da nađe smještaj za socijalne kategorije stanovništva. Obaveza Kantonalne uprave za stambena pitanja je da nama vrati stan oslobođen od osoba i stvari “- rekao nam je Slaven Kovačević, zamjenik predsjednika Komisije.

U općinskom Pravobranilaštvu u petak nije bio niko ko je nadležan za ovaj slučaj, ali u Ministarstvu za stambena pitanja smo saznali da Općina Centar jedina može učiniti nešto po ovom pitanju, jer su oni vlasnici stana.

Ministarstvo za stambena pitanja je tu da provodi propise. Mi ne možemo nikome ponuditi stan jer ih Vlada KS nema u svome vlasništvu. Vlasnik je taj koji može da dozvoli da mu Uprava za stambene poslove vrati stan sa ljudima i stvarima, odnosno da ih ne izbacuje na ulicu, a Ministarstvo je tu da to samo provede” – rekao nam je Čedomir Lukić, ministar za stambena pitanja KS i pojasnio da Uprava za stambene poslove provodi naloge vlasnika stana, a u ovom slučaju to je Općina Centar.

– Sa ovom porodicom će biti ono što odluči Općina Centar, zaključio je Lukić.

 

San/Informer.ba