Region Vijesti

Sanader će dobijati poslaničku platu od 2.171 eura

Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove Hrvatskog sabora danas je jednoglasno donio rješenje po kome će bivši premijer Ivo Sanader od 1. juna ove godine primati platu kao nezavisni saborski poslanik, iako se nalazi u ekstradicionom pritvoru u Austriji gdje čeka izručenje Hrvatskoj, koja ga traži zbog umješanosti u više korupcionih afera

Sanader, koji je poslanicki mandat aktivirao prošle jeseni, primaće “običnu” poslaničku platu, nešto veću od 16.000  kuna (2.171 eura), jer nije šef ni jednog odbora, a nije ni u rukovodstvu Sabora.
Sanader je 16. juna Odboru poslao akt u kome navodi da aktivira radni odnos u Saboru i zatražio donošenje rješenja o pravu na poslaničku platu, jer mu je krajem maja prestao radni odnos u kompaniji “Alica Savjetovanje”.
Predsednica Odbora Nevenka Majdenić (HDZ) izjavila je da  Sanader u svojoj radnoj knjižici, s 1.junom ima 30 godina, tri mjeseca i 15 dana radnog staža.
Sanader može da prima poslaničku platu sve dok ne bude pravosnažno osuđen.
Takav slučaj bio je i s bivšim poslanikom Branimirom Glavašom koji je zbog ratnih zločina u Osijeku bio osuđen na deset godina zatvora, ali mu je, iako je bio u bjekstvu u BiH, plata bila isplaćivana dok Vrhovni sud nije odredio pravosnažnu presudu od osam godina zatvora.
Rješenje se zasniva na dva zakona koji regulišu materijalna prava poslanika – Zakona o pravima i obavezama državnih zvaničnika i Zakona o pravima i obavezama poslanika.
Iako su svi članovi Odbora bili saglasni da Sanader, po zakonu, ima pravo na platu, pa i dok je u zatvoru, neki iz opozicionih stranaka ukazali su na etički momenat,piše Press Online.

 

Informer.ba