Region Vijesti

Sanader pristao na izručenje Hrvatskoj

Bivši premijer Ivo Sanader koji je od 10. decembra u pritvoru u Salzburgu usmeno se izjasnio pred nadležnim sudijom u Salzburgu da pristaje na izručenje u Hrvatsku, prenijeli su novinarima članovi njegovog advokatskog tima iz Zagreba koji su ga danas posetili u Salzburgu.

Advokat Goran Suić naveo je da se sada čeka potpis austrijske ministarke pravde i tehnička priprema i organizacija izručenja za šta treba vremena.
On je rekao da nije sporno da Sanader želi da se vrati u Hrvatsku i da je to izjavio i pred sudijom.

Nakon potpisa ministarke treba od sedam do 15 dana“, rekao je Suić, dodavši da zbog toga ne zna kada će biti organizovano izručenje. Suić je danas posjetio Sanadera zajedno sa advokatom Čedom Prodanovićem koji se nedavno priključio odbrani.

On je najavio da i Sanader i advokatski tim pripremaju vrlo aktivnu obranu, ali nije govorio o detaljima, navodeći samo da je Sanader zbog povrede noge na vježbanju, još na štakama.

Kada dođe u Hrvatsku Sanader će biti ispitan u Kancelariji za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala, a potom će imati pravo uvida u akte.
Za Sanadera je predviđena samica u ženskom dijelu zatvora u zagrebačkom kvartu Remetinec, a kako mediji najavljuju, njegov dolazak u Hrvatsku biće obilježen jakim obezbjeđenjem.

Sanader kome je 9. decembra 2010. skinut poslanički imunitet zbog zahtjeva za istragom, uhvaćen je 10. decembra blizu Salzburga u Austriji na osnovu poternice koju je za njim raspisala Hrvatska i otad se nalazi u ekstradicionom pritvoru u tom gradu.

Sanader se tereti za zloupotrebu položaja i ovlašćenja u više slučajeva.
Istražuje se njegova uloga u slučaju agencije” Fimi” medija preko koje je iz ministarstava i javnih preduzeća izvučeno više miliona eura, u slučaju nezakonitog poslovanja Hrvatske elektroprivrede s petrohemijskim kombinatom “Dioki” kao i u slučaju uzimanja provizije od 3,5 miliona kuna (oko 500.000 eura) tokom pregovora s “Hipo bankom” o davanju kredita Hrvatskoj.

Istraga protiv Sanadera zbog sumnje za pranje novca u jednoj tirolskoj banci vodi se i u Austriji.

U toku je istraga oko davanja mita od 10 miliona eura Sanaderu kako bi mađarskoj kompaniji Mol predao hrvatsku naftnu kompaniju Ina, odnosno omogućio joj upravljačka prava nesrazmjerna učešću kapitala, piše Press Online.

 

Informer.ba