Region Udarno Vijesti

Sanader slobodan: Poljubiću ženu i kćerku kad dođem kući

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader je oko 16 sati izašao iz zatvora u Remetincu. U njemu je bio pet mjeseci. Dočekali su ga advokati i brojne novinarske ekipe.

Iako je prvo sjeo u automobil te se činilo da odlazi, stao je pred novinare i dao izjavu:

” Srećan sam što izlazim van. Srećan sam što ću napokon biti sa svojom porodicom nakon godinu dana” – rekao je potpuno smireni Sanader te nastavio:

Zahvalan sam svima onima koji su mi slali poruke podrške. Zahvaljujem i prijateljima koji su jamčili za mene. Pridružujem se danas svom advokatskom timu. Želim dokazati svoju nevinost pred hrvatskim pravosuđem” – rekao je.

Novinari su ga upitali u kakvom mu je stanju noga te je kazao kako s njom ima još malo problema i da će morati kod ortopeda.

” Moraćete se naučiti da neću davati političke komentare, stoga njih neće biti. Ja sam usredotočen zajedno sa svojim advokatskim timom na dokazivanje svoje nevinosti” – rekao je novinarima.

Rekao je da će prvo poljubiti ženu i kćer kad dođe kući. Nakon toga sjeo je u auto, spustio prozor i svom stilu podigao palac gore i nasmijao se.

Obećao je da neće bježati iz zemlje

Optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu ukinulo je danas istražni zatvor protiv Ive Sanadera. Sud je dobio dokaze o položenoj garanciji i upisu nekretnina, a Sanader je obećao da neće bježati te je predao pasoš.

Sanader je u Remetinec stigao oko 14.30 sati, gdje se razdužio te obavio druge formalnosti.

Sanader se prema odredbama svaki ponedjeljak mora javiti sudiji istrage, što znači da će već u ponedjeljak opet biti na Županijskom sudu. Ne smije ni napuštati mjesto boravka bez dozvole suda. Prekrši li bilo koji od uslova koje je odredio sud, automatski se vraća u pritvor, a kompletna kaucija ide u državni budžet.

Sanader je u Remetincu od jula, nakon što su ga izručili iz Austrije u kojoj je u pritvoru bio od decembra prošle godine.

Nešto prije 14 sati kuću Sanaderovih u Kozarčevoj ulici se vratila i Bruna Sanader koja je nosila buket cvijeća.

 

Tražio je 8 posto provizije, a dobio pet

Na današnjem ročištu svjedočio je Franc Haslinger, bivši menadžer Hypo banke. Kurt Makula nije došao na suđenje te je poslao pismo u kojem traži da ga ispitaju video vezom. Haslinger je rekao da je od bivšeg čelnika banke Volfganga Kulterera čuo da je Sanader primio proviziju nakon što je odobren kredit Hrvatskoj. Izjavio je da je provizija bila uslov za zaključenje kredita i namijenjena razvoju tržišta.

Rekao je da je Sanader tražio osam posto provizije, što je bilo previsoko. Kasnije je saznao da je Kulterer dogovorio pet posto, što je bilo apsolutni gornji limit.

Izjavio je i da je banka morala platiti manji dio provizije, navodno oko dvije petine.

Muči ga pamćenje oko isplate provizije

Haslingera je sudija Turudić upitao što je istinito, jer je u ranijem ispitivanju, 4. novembra, rekao da bi proviziju vjerovatno snosila banka, dok je danas izjavio da je banka platila dvije petine. Haslinger odgovara da bez materijala ne može tačno izračunati koliko je banka platila, a koliko klijent, ali da je činjenica da zbog visine provizije banka mora platiti udio. Na to je Turudić dobacio da je ‘odgovor veličanstven’ te ponovio da je prije pet mjeseci rekao da je Hypo snosio troškove provizija.

” Mislim da je banka platila više od klijenta” – dodao je svjedok, na što je Turudić rekao da je to već treća verzija.

Haslinger je dodao u svjedočenju da ga je bunila činjenica da se u normalnim situacijama taj trošak stavlja pod trošak za obradu kredita, a kad je tako visok iznos ne može se podvesti pod tu stavku.

 

24sata.hr/Informer.ba