Region Udarno Vijesti

Sanaderu potvrđena optužnica i za primanje mita od čelnika MOL-a

Optužnicu je na današnjoj sjednici zatvorenoj za javnost potvrdilo optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda pod predsjedanjem sutkinje Jasne Smiljanić.

Sanderovi branitelji izjavili su da je USKOK na sjednici predložio i spajanje ovog postupka sa postupkom koji je već u fazi glavne rasprave, a u kojemu ga se tereti za ratno profiterstvo zbog uzimanja provizije od Hypo banke. O tom prijedlogu USKOK-a naknadno će odlučiti izvanraspravno vijeće Županijskog suda.

Sanadera druga optužnica tereti da je za mito zlouporabio premijerski položaj i omogućio MOL-u upravljačka prava u Ini te da je trebao dogovoriti i sklapanje ugovora o izdvajanju plinskog poslovanja iz Ine, to jest onog dijela koji stvara gubitke, a koji bi preuzela Hrvatske.

Optužnicom je predloženo i da Sanader, ako ga se osudi i presuda postane pravomoćnom, državi vrati 10 miliona eura.

Istraga se u tom slučaju  vodila i protiv čelnika mađarske naftne kompanije Hernadija te bivšeg potpredsjednika hrvatske vlade Damira Polančeca. USKOK je odustao od kaznenog progona Polančeca jer nije pronašao dokaze da je pomogao Sanaderu u zloporabi položaja dok je postupak protiv čelnika MOL-a prepušten mađarskim vlastima.

 

Fena/Informer.ba