BiH Izdvojeno Vijesti

Sanela Jenkins dobitnica prestižne nagrade iz oblasti pravde

Sanela Diana Jenkins dobitnica je ovogodišnje nagrade za jednu od najbolje tri svjetske inovacije u oblasti pravde u svijetu za 2012. godinu, koju dodjeljuje Institut za međunarodno pravo (Hiil) u Hagu, saopćeno je danas.

Projekt pod nazivom “Ljudska prava i međunarodno-krivično-pravni on line forum” (http://UCLAforum) nagrađen je kao idealan način za uspostavu komunikacije između lokalne pravne zajednice, svjetske zajednice i Međunarodnog krivičnog suda (ICC).

Od 39 nominovanih, projekt Sanele Jenkins dobio je najveći broj glasova u glasanju koje je trajalo dvije sedmice.

Forum je rezultat partnerskih odnosa između međunarodnog krivičnog ureda tužiteljstva OTP i programa za ljudska prava Sanele Diane Jenkins pri Univerzitetu u Kaliforniji (UCLA).

Forumske debate obrađuju neka od kompleksnih pitanja iz zajednice, suočavajući ih s ICC tužilaštvom te pomažu u donošenju odluka OTP-a.

Edukacija, debate i pristup su ključne komponenete Međunarodnog krivičnog suda“, kaze Jenkinsova.

Živjela sam između ratnog horora koji se desio u mojoj zemlji i ubjeđenja da su vladavina zakona i međunarodni nadzor neophodni u zaštiti ljudskih prava osjetljive i ranjene populacije. 

Zbog toga je jako važno da od Bosne i Hercegovine napravimo zemlju u kojoj će vladavina prava biti na prvom mjestu. 

Mi smo multikulturalna zemlja i zbog toga je pravo još važnije, gdje će građanin biti u centru a naši političari štititi suverenitet, državu s njenom imovinom i ustav koji garantuje jedinstvo zemlje“, ističe Sanela Diana Jenkins.

Profesorica Anne van Aaken, predsjednica sudija pri Hill međunarodnim nagradama za pravdu ističe da je cilj ove nagrade  prepoznavanje inovacija u pravnom sektoru.

“Ima jako puno inovacija koje zaslužuju nagradu i budu promaknute kao primjeri inovativnih ideja. 

Forum Sanele Jenkins je jedinstven jer promovira komunikaciju između zajednice i međunarodnog tribunala“, kazala je.

Fna/Informer.ba