BiH Ekonomija Udarno Vijesti

Sanfey: Veoma mali ekonomski rast i nepovoljan poslovan ambijent odbijaju investitore u BiH

Ekonomski izgledi BiH, kratkoročno, jesu zabrinjavajući za ovu regiju, te očekujemo da vidimo neki mali ekonomski rast u BiH i u regionu 2013. godine. Ali, nadamo se da će 2014. doći do generalnog oporavka u eurozoni i u svijetu, što će sigurno pomoći BiH – kazao je u razgovoru za današnji “Dnevni avaz” Peter Sanfey jedan od vodećih ekonomista Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i predavač na Oxfordu.

Mišljenja je da BiH, kao i cijela regija, ima mnogo potencijala, ističući da se model ekonomskog rasta iz perioda prije krize, 2008. godine, neće vratiti, odnosno da neće biti priliva jeftinog kapitala.

Zbog toga se, tvrdi, mora dobro ispitati šta su prepreke za dobro funkcioniranje ekonomije.

U posljednjem izvještaju EBRD-a o zemljama u tranziciji, čiji je Sanfey jedan od autora, vidljivo je da BiH najviše kaska za regionom kada je riječ o prilivu stranih investicija.

Komentirajući ovu činjenicu, on kaže da postoji generalni problem u jugoistočnoj Evropi da se privuku strana ulaganja te da je primjetno njihovo opadanje proteklih godina.

Kada je riječ o BiH, mislim da su investirori naročito oprezni zbog veoma malog ekonomskog rasta ovdje i nepovoljnog poslovnog ambijenta, što se reflektira na loše rangiranje BiH u izvještajima koji obuhvataju više država, poput izvještaja Svjetske banke “Doing Business”, itd. Naravno, kompleksna politička struktura također je nešto što odbija investitore – kazao je Sanfey.

Osnovne preporuke za vlasti u BiH jesu da učine napore da poboljšaju poslovni ambijent, stabiliziraju političku stituaciju te da naprave pomak kada je riječ o približavanju Evropskoj uniji.

Istakao je da EBRD neće ništa mijenjati u svojoj strategiji prema BiH.

EBRD ćemo naredne godine razviti novu trogodišnju strategiju i očekujem nastavak angažmana ovdje. Većina naših projekata je u privatnom sektoru, pomažemo korporacijama, finansijskim institucijama, ali ćemo nastaviti podržavati infrastrukturne projekte, u transportu, itd. – rekao je Sanfey.

Fena/Informer.ba