BiH Izdvojeno Udarno Vijesti

Sanski imam u svom vrtu uzgojio banane

Sanski imam Husein Kaltak u svom vrtu uspješno je uzgojio malu plantažu od desetak stabala banana, koje u posljednje vrijeme daju i plodove.

“Ja sam pasionirani ljubitelj cvijeća i biljaka, a banane sam zasadio sasvim slučajno nakon što sam od jednog poznanika dobio sjeme. Moram priznati kako ih nije jednostavno uzgajati u našem klimatskom podneblju“, priča Kaltak.

Dodaje kako bananama treba topline, vlage i svjetla te da ih zalijeva dva puta na dan.

Kaže kako hladna klima onemogućuje da se dobiju ukusne žute banane kakve poznajemo.

“Slatke banane zahtijevaju puno više topline i svjetla. To im daje šećer. Ja sam probao banane sa svojih palmi i moram priznati da su bljutave. Nisu nimalo slatke. Ipak, lijepo izgledaju ove palme usred Sanskog Mosta”, ponosno kaže ovaj sanski imam.

Ističe da se prolaznici često zaustavljaju pred njegovom ogradom i u nevjerici gledaju vrt. Mnogi fotografišu stabla i pitaju ga kako je uspio uzgojiti banane.

Kaltak, međutim, pored banana u vrtu oko svoje kuće uzgaja i drugo egzotično voće neuobičajeno za ovo podneblje. Tako se tamo mogu pronaći grejpovi, limuni, naranče, adami i druge vrste južnog voća.

Spas od oštre bosanske zime većina stabala pronađe u prostranoj i toploj garaži, kaže vlasnik, prenose Nezavisne novine.

 

Informer.ba