BiH Izdvojeno Udarno Vijesti

Saobraćajne nesreće: Svakog mjeseca 26 mrtvih na bh. putevima

Čak 27.752 saobraćajne nesreće i nezgode dogodile su se u BiH u prvih devet mjeseci ove godine i u njima je poginulo 240 osoba, pokazuju podaci entitetskih MUP-ova.

Izvodi se zaključak da mjesečno u našoj zemlji na putevima život izgubi 26 osoba, a kako nam je potvrđeno u policiji, lakše ili teže bude povrijeđeno čak njih 7.433.

“Od januara do septembra ove godine u FBiH se dogodilo 20.800 saobraćajnih nesreća i nezgoda, što je više za 63 nesreće u odnosu na isti period prošle godine“, rekao je izvor iz Federalne uprave policije.

Mirna Šoja, portparol MUP-a RS, kazala je da su u istom periodu u RS zabilježena 6.952 saobraćajna udesa, u kojim je poginulo 117, teže povrijeđeno 540, a lakše povrijeđeno 1.885 osoba.

“U istom periodu zbog počinjenih krivičnih djela u saobraćaju tužilaštvima su podnesena 444 izvještaja, što je za 7,5 odsto više nego od januara do septembra prošle godine. Takođe, broj isključenih vozača u RS je za 7,3 odsto veći nego ranije“, navela je Šoja.

Stručnjaci za bezbjednost saobraćaja ističu da su brojke o nesrećama i žrtvama alarmantne i podvlače da se mora djelovati i represivno i preventivno.

“Opšte stanje je dosta loše, jer se događa da ogroman broj ljudi vozilom upravlja pod dejstvom alkohola. Mi imamo određena saznanja da i postratni sindrom utiče na lica da piju pa sjedaju za volan, a oni nemaju osjećaj za brzinu ni vanjske uticaje. Osim vožnje pod dejstvom alkohola, neki od najčešćih uzroka saobraćajnih nesreća su brzina i neispravnost vozila“, ističe Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja Banjaluka.

U FUP-u naglašavaju da je neprilagođena brzina vožnje bila najčešći uzrok saobraćajnih nesreća, u 4.594 slučaja, a slijedi vožnja u alkoholisanom stanju, u 941 slučaju.

“Otkrivena su 13.302 vozača da upravljaju automobilom pod utjecajem alkohola”, kazali su u Federalnoj upravi policije.

Sa druge strane, Mirna Šoja navodi da su iz saobraćaja tokom prvih devet mjeseci ove godine isključena 17.163 vozača, od čega najvećim dijelom zbog alkoholisanosti, njih 13.490, prenose Nezavisne novine.

U izvještajima brojnih agencija često se navodi da su bh. putevi, kada je u pitanju bezbjednost, na dnu evropske ljestvice, što prema mišljenju stručnjaka takođe predstavlja jedan od faktora zbog kojeg se u našoj zemlji dnevno dogodi više od 100 udesa.

BILANS SAOBRAĆAJNIH NESREĆA U BiH (JANUAR – SEPTEMBAR 2011.)

BROJ UDESA             POVRIJEĐENIH                     MRTVIH

RS                   6.952                                                  2.425                                117

FBiH                20.800                                                5.008                                123

 

Nezavisne/Informer.ba