BiH Izdvojeno Video Vijesti

Sarajevo: Bh. maturanti doprinijeli obaranju Guinnessovog rekorda u plesu

Maturanti iz osam gradova u BiH njih oko 4.500 uveliko su doprinijeli današnjem obaranju Guinnessovog rekorda u sinhroniziranom plesu, kazala je ovo Feni Rialda Malkoč-Memišević, glasnogovornica ovogodišnjeg najvećeg maturantskog plesa na svijetu pod nazivom “Maturantska parada“.

Prema prvim procjenema u plesu je učestvovalo oko 30.000 maturanata, a bilo je potrebno 28.000 da se obori prošlogodišnji Guinnessov rekord.

Maturantsku paradu u Sarajevu ove godine organizirala je Akademija plesnog pokreta u BiH i plesni klub Romantik, a maturanti su plesali uz Straussovu kompoziciju “Fledermauss-Quadrille”.

Muzika je putem programa Radija 8 Sarajevo satelitski povezala maturanate glavnog grada Bosne i Hercegovine, Mostara, Tuzle, Zenice, Bosanske Gradiške, Travnika, Sanskog Mosta, Bihaća s maturantima iz 90 gradova, 12 država Evrope.

Cilj manifestacije je udruživanje mladih ljudi radi obaranja Guinnessovog rekorda u sinhroniziranom plesu, a maturanti plesom, u kojem BiH učestvuje peti put, svake godine pomjeraju granice Guinnessovog rekorda.

Inače festival je osam puta rušio sopstveni rekord i iz godine u godinu je sve veći po broju gradova i broju maturanata koji učestvuju u njemu.

Generalni pokrovitelj sarajevske maturantske parade bila je Gradska uprava Grada Sarajeva, a projekt su podržali i Ministarstvo obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo.

 

Fena/Informer.ba