BiH Udarno Vijesti

Sarajevo: Bivši pripadnici Oružanih snaga BiH proveli noć ispred zgrade institucija BiH

Bivši pripadnici Oružanih snaga (OS) BiH okupili su se jučer ispred zgrade institucija BiH u Sarajevu gdje su proveli i proteklu noć, tražeći da u prijedlog budžeta institucija BiH za ovu godinu budu uvrštena sredstva za isplatu njihovih penzija .

Jedan od predstavnika penzioniranih pripadnika OSBiH Senad Hubjer kazao je jutros Feni da su sinoć proveli noć pred zgradom institucija BiH, na otvorenom, bez šatora.

„Danas čekamo sjednicu Vijeća ministara BiH na kojoj su obećali Bevanda, Lagumdžija i Špirić da će nas uvrstiti u budžet, s tim što će obaviti razgovor s ostalim ministrima koji će, kako oni kažu, pokušati da skrešu svoje budžete da bi napravili uštedu u visini novčanih sredstava koja su potrebna za naše penzije“, kazao je Hubjer.

Poslije sjednice Vijeća ministara, dodao je, oni će pozvati predstavnike penzioniranih vojnika i dati im informaciju šta je dogovoreno, odnosno šta je urađeno na sjednici.

„Ako ta informacija bude negativna  u vezi s pitanjem nas, dogovorili smo se, predstavnici svih kantona, da ćemo s cjelokupnim ljudstvom koje je okupljeno ispred zgrade institucija BiH u Sarajevu, stupiti u kolektivni štrajk glađu“, kazao je Hubjer, dodajući da će biti istrajni u tome.

Istaknuo je da samo traže prava iz zakona koja su usvojena u parlamentu BiH. Dodao je da je zakon prošao kompletnu parlamentarnu proceduru.

„Bit ćemo u tome istrajni, ili ćemo umrijeti ili ćemo dobiti pravo na život koje nam je tim zakonom propisano“, kazao je Hubjer. Po njegovim riječima, svi bivši pripadnici Oružanih snaga BiH koji su se jučer okupili ispred zgrade institucija BiH tu su proveli noć.

„Nije niko išao svojim kućama, čak ni oni koji žive u Sarajevu. I oni su bili sve vrijeme s nama. Bili smo u parku i jednom dijelu parkinga iza parlamenta. Međutim, danas, ako stupimo u najavljeni štrajk glađu, svi se premještamo, idemo na plato ispred zgrade parlamenta BiH. Nećemo odustati od ovoga po cijenu ugrožavanja naših života“, kazao je Hubjer.

 

Fena/Informer.ba