BiH Udarno Vijesti

Sarajevo: Drinske mučenice proglašene blaženim

Pet časnih sestara Družbe Kćeri Božje ljubavi koje su 1941. godine u istočnoj Bosni ubili četnici proglašene su danas blaženima na svečanom misnom slavlju u Sarajevu.

U svojstvu izaslanika Svetog Oca čin beatifikacije predvodio je kardinal Angelo Amato, pročelnik vatikanske kongregacije za proglašenje svetih i blaženih.

Istražni postupak u cilju beatifikacije pet časnih sestara koje su mučenički stradale u BiH pokrenut je 1999. godine, a njihovo proglašenje blaženima Sveti je Otac odobrio u januaru ove godine.

Sestre Berchmana Leidenix iz Austrije, Jula Ivanišević iz Hrvatske, Krizina Bojanc i Antonija Fabjan iz Slovenije te Hrvatica mađarskoga porijekla Marija Bernadeta Banja, obavljale su svoje dužnosti u samostanu Marijin dom na Palama.

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić je kazao na misnom slavlju da su sestre ostale privržene svom djelovanju i kada im je život bio u opasnosti.

“Prolivena krv ovih sestara pokazuje kolika može biti ljubav prema Kristu. One i dan danas podižu nadu za dobrim u narodu“, kazao je kardinal Puljić.

“Ove djevice i mučenice koje su Kristu, svom nebeskom zaručniku, dale posvetu i postojano služenje potrebnima i bolesnima posvjedočile prolijevanjem vlastite krvi, od sada se mogu nazivati blaženima”, pročitao je kardinal Amato dekret Benedikta XVI o proglašenju blaženima pet časnih sestara poznatih i kao “drinske mučenice”.

Kardinal Puljić je dodao da se svakog 15. decembra, kako je također određeno papinskim dekretom, ubuduće može slaviti i njihov spomendan.

Kardinal Amato je kazao kako je sudbina drinskih mučenica samo još jedna u nizu brojnih mučenika koji su tokom 20. stoljeća dali život svjedočeći vjeru u Krista.

Pet redovnica je oteto u decembru 1941. kada su u samostan Marijin dom na Palama upali četnici. Samostan su zapalili a pet časnih sestara zarobili i poveli ih pješice prema Goraždu po velikoj hladnoći.

Najstarija, 76-godišnja sestra Berchmana nije fizički mogla izdržati put pa su je četnici ubili, dok su ostale četiri sestre zatvorili u kasarni u Goraždu.

Zabilježeno je da su četnici provalili u njihovu sobu 15. decembra s nakanom da ih siluju. Sestre su pokušale spasiti svoju čast skočivši kroz prozor pri čemu su sve zadobile teške ozljede a četnici su ih potom zaklali, a tijela bacili u Drinu.

Zločin su počinili četnici pod zapodvjedništvom Jezdimira Dangića koji je 1947. strijeljan kao ratni zločinac.

Fena/Informer.ba