BiH Udarno Vijesti

Sarajevo: U Hitnu pomoć svakodnevno dolaze pacijenti s ugrizima od pasa

Napadi pasa lutalica kojih je u našem gradu iz dana u dan sve više postali su svakodnevica. Kako nam je rekla doktorica Ružica Mitić, dežurni ljekar u Hitnoj pomoći, skoro im svaki dan dođe pacijent zbog ugriza psa.

”Ugrizi su različiti, od manjih poderotina do ozbiljnijih rana kojima je potrebno posvetiti više pažnje. Veličina samog ugriza i nije toliki problem, jer svaka rana će s vremenom zarasti. Ono što predstavlja veću opasnost jesu sekundarne komplikacije poput bjesnoće ili infekcija koje mogu biti veoma opasne
” – rekla nam je Mitić.

Prema njenim riječima, intenzitet napada je malo opao u poređenju sa septembrom, ali još je alarmantan.

”Tokom ljetnog perioda znali smo primiti i nekoliko ugroženih pacijenata dnevno, međutim, taj broj je malo opao u posljednjih nekoliko dana, a baš danas (jučer, op. a.) imali smo slučaj gdje je ženu ugrizao pas kad ga je htjela pomilovati” – ističe Mitić.

Kako navodi Mitić, važno je da svi građani, nebitno radi li se o manjem ili većem ugrizu, trebaju potražiti ljekarsku pomoć, prenosi Dnevni avaz..

”Nije važno je li vas ugrizao lutalica ili pas koji ima vlasnika, važno je primiti tetanus kao i pravilno očistiti i previti ranu
” – navodi Mitić.

 

Informer.ba