BiH Vijesti

Sarajevo: Javni doček Nove godine ukoliko sigurnosna situacija bude dobra

Javni doček Nove 2016.godine bit će organiziran na Trgu djece Sarajeva, 31. decembra, ukoliko sigurnosna situacija bude dobra.

Piše: Kanita Aliagić

Grad Sarajevo je 2002. godine prvi put organizirao javni doček Nove godine i to ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu. Nakon izuzetno pozitivne reakcije građana i javnosti, a posebno djece i mladih, ta manifestacija ustanovljena je kao projekt od značaja za Grad i njegove građane i kao takva traje već 14 godina.

Iako su se finansijska sredstva potrebna za organizaciju dočeka smanjivala iz godine u godinu, Grad Sarajevo je nastojao da osigura sredstva i da se tradicija ne prekida, a kao i do sada očekivani iznos za organizaciju javnog dočeka Nove godine je 50.000 KM.

Gradonačelnik Grada Sarajeva Ivo Komšić je kazao da postoji dogovor s predstavnicima općina i Kantona Sarajevo kao i drugim institucijama da i ove godine organizuju javni doček Nove godine „i da tu tradiciju ne prekidamo, bez obzira na to što smo imali ovakav budžet”.

– Zajednički smo prikupili sredstva i možemo finansirati javni doček Nove godine i to nije sporno. Ali to će zavisiti od sigurnosne situacije u zemlji i u gradu Sarajevu – kazao je Komšić u izjavi za medije.

To je potvrdio i vijećnik Gradskog vijeća Jusuf Lošić koji je rekao da je Sarajevo poznato po dočeku Nove godine, gdje iz čitave regije, Evrope, dolaze turisti da proslave doček Nove godine i da je to dobro, „ali zbog sigurnosne situacije ipak treba biti oprezan“.

– S obzirom na dešavanja na svjetskoj sceni, u Evropi, a i kod nas, treba biti oprezan, prikupiti sve informacije obavještajnih agencija i sigurnosnih struktura i vidjeti da li je sigurno organizirati javni doček nove godine. Prihvaćeno je da javni doček bude organiziran, s tim da i zadnjeg dana, do 31. decembra on može biti i otkazan – naglasio je Lošić.

Gradonačelnik Komšić je imenovao Izvršni odbor za organizaciju javnog dočeka Nove 2016. godine kojeg čine predstavnici Gradske uprave, predstavnici četiriju gradskih općina, te predstavnici Ministarstva za kulturu i sport KS-a i Turističke zajednice KS-a, i svi su se složili u tome da treba održati tradiciju ove manifestacije. Općine će za doček finansirati po 10.000 KM.

Aktivnosti za pripremu su usmjerene na razgovore i pregovore o programu manifestacije, u okviru raspoloživih sredstava, a ponude koje su podrazumijevale učešće poznatijih izvođača i grupa poput „Crvene jabuke“, zbog visokih troškova nisu mogle biti prihvaćene, ali, kako je rečeno, bit će učinjeni napori da se organizira javni doček koji će biti primjeren Gradu Sarajevu.

 

Fena/Informer.ba