BiH Udarno Vijesti

Sarajevo: Na Dan ljudskih prava, “sahranjena” ljudska prava

Povodom 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava, aktivisti Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR) u saradnji sa Udruženjem dramskih umjetnika “Altteatar” organizovali su danas na trgu ispred Sarajevske katedrale performans “sahranjivanja ljudskih prava u BiH”.

Aktivistica YIHR Ruba Velagić izjavila je da je YIHR odlućio “sahraniti ljudska prava” jer nadčežni u Bosni i Hercegovini “ništa ne rade na njihovom očuvanju i očuvanju demokratskih vrijednosti”.

„Želimo skrenuti pažnju javnosti na nemile događaje u posljednje vrijeme, od neimplementacije presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci, ustavnih reformi kojih nema, kao i na opće stanje u društvu“, rekla je Velagić. Ona je dodala da će ovaj način obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava možda preći u tradiciju ukoliko se na pitanju unapređenja poštivanja ljudskih prava u BiH ništa ne bude radilo.

Adnan Gavranović iz Omladinskog centra Gornji Vakuf-Uskoplje u izjavi za agenciju Anadolija istakao je da dolazi “iz grada koji je podijeljen”, te dodao da u njegovom gradu ne postoji multietnički dijalog između mladih ljudi.

„U našem gradu postoje dvije škole pod jednim krovom i vlada opća segregacija između mladih ljudi. Mladi ljudi se ne susreću međusobno, ne druže i ne rade na multietničkom i interetničkom dijalogu“, rekao je Gavranović.

On je kazao kako je jedan od razloga za performans i uticanje na svijest mladih u Bosni i Hercegovini.

„Svake godine nas ima sve više i sve je više naših ideja. Ove godine akcija će biti u više gradova u BiH što zapravo govori o važnosti ovog dana. Ovo danas je samo prezentacija stanja ljudskih prava u BiH, a mi ih svaki dan živimo i borimo se za njih“, naglasio je Gavranović.

Aktivisti su noseći crni kovčeg, koji simbolizuje kovčeg u kojem se sahranjuju ljudska prava, u povorci prošli kroz centralne dijelove Sarajeva sve do zgrade Parlamenta Bosne i Herecegovine, gdje je kovčeg simbolično i pokopan.

Performans se, osim u Sarajevu, danas održava u Banjoj Luci i Mostaru.

AA/Informer.ba