BiH Izdvojeno Vijesti

Sarajevo najzageđeniji grad u Evropi

Sarajevo je u posljednja dva dana, prema vrijednostima prašine i sumpor-dioksida u vazduhu, bio najzagađeniji grad u Evropi.

U gradu je u nedjelju, 22. januara, izmjereno više od 500 mikrograma po kubnom metru prašine i oko 130 mikrograma sumpor-dioksida, a situacija nije bila mnogo bolja ni jučer, kada je izmjereno 400 mikrograma prašine i oko 90 mikrograma sumpor-dioksida po kubnom metru.

Prema riječima Martina Taisa, iz Hidrometeorološkog zavoda Federacije BiH, ovakva situacija neće bitnije biti promijenjena ukoliko narednih dana ne bude padavina ili vjetra koji će rastjerati smog iz sarajevske kotline.

Tais je za Oslobođenje naveo da su glavni zagađivači vazduha vozila, kojih u Sarajevu ima više od 140.000, te korištenje uglja u sezoni grijanja.

Zbog rasta cijena gasa, koji je ekološki najčistiji energent, u Sarajevu je ponovo porasla potrošnja uglja za grijanje, što znatno negativno utiče na kvalitet vazduha.

 

Srna/Informer.ba

1 Comment

Click here to post a comment
  • a jeste li mozda dosli u zenicu pa izmjerili,kod nas se laziraju mjerenja…dovoljno je sto vidis sta izlazi iz dimnjaka zeljezeare