BiH Udarno Vijesti

Sarajevo: Napadi pasa lutalica povećani za 35 posto

Direktorica Hitne pomoći prim. dr. Sena Softić-Taljanović izjavila je za Dnevni avaz da su za dvije godine primili skoro blizu 900 građana s ugrizima pasa. Prema procjenama, broj građana kojima je pružena ljekarska pomoć u cijeloj BiH dostiže i nekoliko hiljada.
“Alarmantno je da se za prvih deset mjeseci ove godine broj ugriza u odnosu na isti period prošle godine povećao za 35, 14 posto. Rane na svu sreću nisu bile opasne po život. Velika opsanost su psi koji nisu pod veterinarskim nadzorom jer mogu da prenosu vrlo opasne i teške zarazne bolesti”,kazala je Softić – Taljanović.Prije sedam dana ispred zgrade u Sarajevu psi lutalice napali su osmogodišnju djevojčicu Sajru Merhemić.

Otac djevojčice ispričao je kako ju je pas ugrizao za nogu, a mala Sajra je od doživljenog straha počela da muca.

Psiholog Jasna Dizdarević objašnjava da  strah i doživljena trauma od napada pasa ostaje kao trajna posljedica za cijeli život, a da psi na ulicama ulijevaju najveći strah djeci, dok odraslim ljudima remete i socijalni mir.

“To je trauma koja se ne može prebroditi, jer uvjek znate da ste doživili neugodnost od te životinje. Vrlo slično se manifestuje i na odrasle, jer i oni reaguju kao djeca u momentima kada pored njih naiđe pas, jer se strah ne može kontrolisati. Imala sam razgovore sa susjedima koji su počeli da mjenjaju navike pri povrtku s posla i izbjegavaju nositi cekere, jer postojii strah da će mris hrane privući psa”, kaže Dizdarević.

S problemom pasa lutalica u BiH trenutačno se jedino bore veterinarske službe koje provode kastraciju.

Općinske vlasti tvrde kako su nemoćne da rješe ovaj rastući problem jer im zakon usvojen prije tri godine onemogućava djelovanje. Rješavanje ovog problema vide u izmjenama zakona koji osim članova Predsjedništva BiH može pokrenuti i Parlament BiH i poslanici, piše Dnevni avaz.

 

Informer.ba