BiH Izdvojeno Udarno Vijesti

Sarajevo: Narodnom pozorištu prijeti opasnost od eksplozije!

Narodno pozorište Sarajevo, već izvjesno vrijeme nema adekvatno grijanje, a prijeti mu i opasnost od eksplozije.

”Kotlovnica NPS-a već danima radi sa 30 posto kapaciteta i ne može zagrijati prostore u ovoj zgradi. Ona radi na plin i svakog trenutka može eksplodirati. Mi smo tempirana bomba’‘ – kazao je Dario Vučić, direktor ovog teatra.

Istakao je da je kotlovnica stara više od 30 godina, a kako su mu rekli ljudi iz struke, nova košta između 300 i 400 hiljada KM.

”Ne smijemo preopteretiti kotlovnicu do njenog maksimuma, jer postoji velika opasnost za ljude u ovoj zgradi, ali i za pozorište, koje je spomenik nulte kategorije. Nisam se još nikome direktno obratio, jer svjesni smo da je sada vanredna situacija. Čim se malo stiša ova atmosfera, svakako ću pisati ministarstvima, državnim institucijama, firmama, a prijavit ćemo se i na tender “BH Telecoma”. Sve za spas pozorišta’‘ – pojasnio je Vučić.

Sarajevska filharmonija će, i pored loših vremenskih uvjeta i situacije u NPS-u, održati svoj redovni koncert, i to u novom terminu, večeras u 20 sati. Ugostiće poznatog austrijskog pijanistu Karla Eichingera.

Uz orkestar Sarajevske filharmonije pod dirigentskom palicom maestra Darija Vučića austrijski pijanista izvešće, između ostalog, i jedno od najpopularnijih Gershwin-ovih djela “Rapsodiju u plavom”, koja je premijerno izvedena 1924. godine u New Yorku, prenose Nezavisne novine.

 

Informer.ba