BiH Izdvojeno Vijesti

Sarajevo: Obilježavanje 3. decembra-Međunarodnog dana osoba sa onesposobljenjima

Zavod za specijalno obrazovanje i odgoj djece “Mjedenica”, Univerzitet u Sarajevu, Fakultet zdravstvenih studija u Sarajevu i Savez udruženja osoba s cerebralnom paralizom FBiH obilježit će u ponedjeljak, prigodnim predavanjima, 3. decembar – Međunarodni dan osoba s onesposobljenjima.

Cilj obilježavanja Međunarodnog dana osoba s onesposobljenjem je poboljšanje kvaliteta života osoba s onesposobljenjem kroz poticanje međusobne saradnje i stvaranje partnerstva među postojećim udruženjima osoba s onesposobljenjem, te na taj način ublažavanje posljedica socijalne isključenosti, kao i senzibilizacija javnosti na prisutnost osoba s onesposobljenjem u zajednici i probleme s kojima se svakodnevno susreću, ali s naglaskom na mogućnosti kojima raspolažu.

Predavači će biti prof. dr. Nirvana Pištoljević, (Teachers College, Columbia University i Edus-Edukacija za sve), doc. dr. Emira Švraka predsjednica Saveza udruženja osoba s cerebralnom paralizom FBiH, ass. mr sci. Amra Mačak Hadžiomerović, dipl. fizioterapeut, ass. mr sci. Namik Trtak, dipl. fizioterapeut te Ema Aletović, dipl. defektolog-oligofrenolog.

Predavanjima će prisustvovati diplomirani fizioterapeuti, diplomirane medicinske sestre, okupacioni terapeuti, studenti postdiplomskog studija Fakulteta zdravstvenih studija, ali i studenti drugih srodnih fakulteta, svi članovi re/habilitacionog i edukacionog tima: fizijatri, pedijatri, dječiji psihijatri, psiholozi, pedagozi, defektolozi/edukatori rehabilitatori, socijalni radnici, socijalni pedagozi, profesionalci zaposleni u vrtićima i nastavnici u redovnim osnovnim i srednjim školama, saopćeno je iz Zavoda za specijalno obrazovanje i odgoj djece “Mjedenica”.

Fena/Informer.ba