BiH Udarno Vijesti

Sarajevo: Plamen koji je zapalio NUB BiH 1992. godine nije se ugasio

Javni skup “Minut do dvanaest”, povodom dramatične situacije u kojoj se nalazi Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH, kojoj je prije nekoliko dana isključeno grijanje, održan je danas u prostorijama ove kulturne institucije od državnog značaja.Skupu su se između ostalih obratili direktor NUB BiH Ismet Ovčina, rektor Univerziteta u Sarajevu Faruk Čaklovica, književnica Ljubica Ostojić, književnik Marko Vešović, ministar kulture i sporta Ivica Šarić i direktor Sarajevske zime Ibrahim Spahić.

Direktor NUB BiH Ismet Ovčina zahvalio je svima koji su došli da podrže ovaj skup. Podsjetio je na značaj Nacionalne i univerzitetske biblioteke te istakao da sve države svijeta finansiraju svoje nacionalne biblioteke.

Ovčina je predstavio i zahtjeve NUB BiH, a to su da se osiguraju sredstava za izmirenje prispjelih dugovanja, za plate i materijane troškove, a urgentno iznos za pokriće troškova grijanja i struje kako ne bi došo do daljeg isključenja osnovnih energenata.

Također, traži se da se u budžetima predvidi stabilan izvor finasiranja za rad sedam kulturnih institucija od državnog značaja te da se konačno riješi njihov pravni status.

Do ispunjenja prvog zahtjeva, djelatnici će nastaviti rad u krajnje nehumanim uvjetima i pružati usluge korisnicima u smanjenom kapacitetu, naglasio je direktor Ovčina, dodajući da će o stanju nezaštićenosti kolekcije i nebrizi nadležnih biti obaviješten i UNESCO.

Tim prije što po ovom pitanju ništa posebno nije učinio Državni komitet za saradnju s UNESCOM, čiji je predsjednik ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović“, rekao je direktor NUB-a BiH.

Rektor Univerziteta u Sarajevu Faruk Čaklovica mišljenja je “da se plamen koji je zapalio Biblioteku 1992. godine nije ugasio“, dodajući da atak na državu BiH i njene institucije još traje.

Čaklovica je istakao da NUB BiH zadovoljava sve uslove da bude institucija države.

Književnica Ljubica Ostojić naglasila je da se sudbina i NUB-a BiH i ostalih institucija kulture tiče sviju nas i zapitala “da li će ćemo nekad kao društvo doći u poziciju da mladima objašnjavamo šta je biblioteka“.

O poziciji u kojoj se nalazi NUB BiH, na ovom skupu je govorio i književnik Marko Vešović, kazavši kako ga
hladna sala u NUB-u BiH podsjeća na vrijeme opsade, samo što sada “imamo unutrašnju opsadu“.

Vešović je ovom prilikom NUB BiH kao trajni poklon donirao deset knjiga.

Da se BiH oko institucija kulture od državnog značaja mora udružiti, poručio je direktor Festivala Sarajevska zima Ibrahim Spahić, dok je ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Ivica Šarić naglasio da ovih sedam institucija kulture moraju dobiti svoj status.

Nisu u pitanju novci, već htjenje“, smatra Šarić.

Fena/Informer.ba