BiH Udarno Vijesti

Sarajevo ponovo prednjači po zagađenosti vazduha u regionu

Sarajevo je u protekla dva dana ponovo bio grad u kojem je vazduh bio najzagađeniji u regionu, a zbog toga je sve veći broj pacijenata u ambulantama kojima je potrebna pomoć ljekara

 Kako je potvrdio Martin Tajs, stručnjak za kvalitetu zraka i klimatske promjene u Hidrometeorološkom zavodu FBiH, u ponedjeljak i utorak ujutro u Kantonu Sarajevo izmjereno je više od 400 mikrograma prašine i 200 mikrograma sumpor-dioksida u zraku.

“To je opasno po zdravlje ljudi, a posebne teškoće zadaje hroničnim bolesnicima, prvenstveno astmatičarima i srčanim bolesnicima”, smatra Tajs, te dodaje da se u narednim danima očekuje smanjenje zagađenosti jer će biti padavina.

“Dobro je da će tokom noći doći do padavina, jer ako više dana ne pada kiša ili snijeg, onda je emisija čestica prašine, uglja i sumpor-dioksida velika i ugrožava zdrave ljude”, dodaje Tajs.

Smatra da su najveći uzročnici zagađenje stari automobili i ugalj koji građani Kantona Sarajevo troše za grijanje u većim količinama.

U Zavodu za hitnu medicinsku pomoć KS u protekla 24 sata zabilježili su povećan broj pacijenata koji su zatražili pomoć usljed gušenja i otežanog disanja.

“U protekla 24 sata više od 30 građana zatražilo je pomoć zbog otežanog disanja, povećanog srčanog ritma, te problema s plućima. Treba uzeti u obzir da su praznici i da je dosta ljudi na planinama, a tamo je čist zrak”, rekla je Amela Komilija, dežurni ljekar u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć KS.

Damir Šantić, dežurni meteorolog u Hidrometeorološkom zavodu FBiH, kaže da nas u narednim danima očekuje promjenljivo vrijeme, te da će biti dosta padavina.

“Temperature će biti u plusu u srijedu, ali će onda doći do naglog pada temperatura. U popodnevnim satima u srijedu se očekuje kiša koja će tokom noći preći u snijeg. U četvrtak ujutro padavine će prestati, ali će u noći između četvrtka i petka ponovo početi padati snijeg”, kazao je Šantić.

Predviđa se da će jutarnje temperature u naredna tri dana biti od minus dva do dva stepena, a na jugu do četiri stepena, a dnevne između dva do četiri stepena, a na jugu i do 12 stepeni.

 

Nezavisne/Informer.ba