BiH Udarno Vijesti

Sarajevo: Poskupljuju smještaj i ishrana studenata

Direktor Studentskog centra Emir Kadrić najavio je da će zbog enormnog rasta cijena životnih namirnica i energenata poskupjeti smještaj i ishrana studenata u studentskim domovima Nedžarići i Bjelave, a razliku u cijeni zasad će snositi studenti.

Prema našoj procjeni i analizama koje smo izvršili, cijene bi trebale porasti za 19 KM“, kazao je Feni Kadrić.

Taj prijedlog treba da usvoji Nadzorni odbor Studentskog centra na sjednici planiranoj za ovu sedmicu, a o njemu se treba izjasniti i Vlada KS-a kao osnivač.

Kadrić podsjeća da cjenovnik nije mijenjan već nekoliko godina te ističe da je u tom periodu sve poskupjelo.

Ovako više ne možemo poslovati i prinuđeni smo cijene korigirati. Na postojeće cijene studenti bi trebali plaćati još 19 KM, ali pod uvjetom da ne bude daljnjeg divljanja cijena“, kazao je Kadrić.

Po riječima direktora Kadrića, dodatni problem i ove godine su neizmirena dugovanja pojedinih kantona na ime subvencioniranja smještaja i ishrane studenata s tih područja zbog čega studentski centar ne može redovno izmirivati svoje obaveze prema dobavljačima. Najveći dužnici su HNK i SBK koji za tu svrhu Studentskom centru u Sarajevu ukupno duguju oko dva miliona KM.

Zbog toga će studenti iz tih kantona, koji su ispunili kriterije za smještaj i ishranu u sarajevskim domovima, plaćati punu cijenu. Kriterije za smještaj i ishranu u sarajevskim domovima ove godine ispunilo je 450 studenata iz SBK-a i 80 iz HNK-a.

Od ove godine pooštreni su kriteriji za dobivanje kreveta u domovima. Tako su prilikom bodovanja prioritet imali studenti koji nisu obnovili godinu i koji redovno prate predavanja.

Zaduživanje studenata planirano je za polovinu septembra. Studentski centar Sarajevo primit će, u akademskoj 2011./2012. godini, 1.920 studenata Univerziteta u Sarajevu (1.870 studenata iz BiH i 50 stranih studenata) na smještaj i ishranu u studentske domove prema jedinstvenim kriterijima koji važe za sve studente.

 

Fena/Informer.ba