BiH Udarno Vijesti

Sarajevo: Prezentirana vozila na električni pogon KJKP “Rad”

Prezentacija dva električna vozila Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća “RAD” namijenjena za čišćenje pješačkih zona i uskih gradskih ulica Sarajeva održana je danas ispred sarajevske Katedrale.

Ovo je još jedan iskorak ovog preduzeća u održavanju javne čistoće u našem gradu i ova   vozila su nabavljena u pravo vrijeme”, istakao je premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić, te pojasnio da je to značajno i iz razloga što se u narednom periodu u Sarajevu, posebno tokom održavanja “Sarajevo Film Festivala”, očekuje dolazak velikog broj turista kojim će uposlenici “Rada” koristeći ova vozila stvoriti osnovni preduslov za ugodniji i ljepši boravak u našem gradu.

Ukupna vrijednost nabavljenih vozila koja zadovoljavaju sve ekološke standarde je 125.356,00 KM.

Vozila marke “Jolly 600” su prije nabavke testirana i pokazalo se da ispunjavaju potrebe efikasnog prikupljanja i odvoza otpada, posebno iz užeg gradskog jezgra, a električni pogon dodatno utiče na smanjenje buke, kao i zagađivanje zraka.

Inače, ova vozila su štedljiva, potpuno neškodiva za okolinu i tiha, ali visoko učinkovita.

Po svojoj namjeni i funkcijama ona će postati nezamjenjivo radno sredstvo za postizanje čistoće u uskim gradskim ulicama. Vozila će biti namijenjena za pražnjenje košarica koje su postavljene u najužem dijelu grada, kao i za prikupljanju reciklažnih sirovina.

Bit će u funkciji u dvije smjene, jer ih njihove baterije bez problema mogu držati u radnom pogonu osam sati.

Ovakva vozila se koriste u velikim evropskim metropolama, a cilj nam je da građanima osiguramo čistije okruženje u kojem žive, ali i da olakšamo rad našim terenskim radnicima”, istakao je ovom prilikom direktor KJKP “Rad” Selim Babić, te dodao da će ova vozila zbog svojih malih dimenzija biti korištena i za čišćenja uskih starogradskih ulica u koje je posebnom odlukom zabranjen ulazak vozilima većih gabarita.

Upotrebom ovih vozila zaustavit će se i dosadašnja opravdana negodovanja učesnika u saobraćaju, jer su ranije tokom prikupljanja otpada specijalnim vozilom “autosmećarom” u centralnim gradskim ulicama često bili primorani na kratkotrajne obustave saobraćaja.

Svjesni da održivog razvoja nema bez ekološki svjesnog promišljanja i rada, u ovom preduzeću su se odlučili na kupovinu ovih vozila jer će njihovom upotrebom pridonijeti stvaranju zdravijeg i čišćeg grada, a sve kroz primjenu moderne tehnologije, te će na ovaj način uticati i na pozitivne promjene u razmišljanju i ponašanju građana Sarajeva, stoji u saopštenju.

 

Informer.ba