BiH Udarno Vijesti

Sarajevo: Prosvjetni radnici protestvovali protiv ostavke Emira Suljagića

U Velikom parku u Sarajevu danas je oko 100 građana, među kojima su bili i prosvjetni radnici, protestovalo protiv ostavke ministra obrazovanja nauke i mladih Kantona Sarajevo Emira Suljagića.

Sa mirnog prostesta u Sarajevu zatraženo je da kantonalna Skupštine ne prihvati ostavku Suljagića, te da se od prijetnji zaštiti ministar kao i svi ostali građani Kantona.

Kantonalni ministar obrazovanja Emir Suljagić podnio je neopozivu ostavku 10. februara, nakon prijetnji upućenih njemu i njegovoj porodici, predsjedavajućoj Skupštine Kantona Sarajevo Mirjani Malić.

“Prijetnje s kojima se suočavamo moja porodica i ja sprečavaju me u izvršavanju onoga za što sam dobio mandat i zakletve koju sam položio pred Skupštinom i građanima Kantona Sarajevo“, naveo je Suljagić u pisanoj izjavi.

Suljagić je prošle godine, u namjeri da spriječi diskriminaciju u školama u Kantonu Sarajevu, donio odluku da predmet vjeronauka ne ulazi u prosjek ocjenjivanja učenika zbog činjenice da postoje učenici koji ne idu na vjeronauku.

Takva odluka kantonalnog ministra obrazovanja naišla je na veoma oštru osudu Islamske zajednice BiH i poglavara Mustafe Cerića koji je zaprijetio sarajevskim ljetom, po ugledu na arapsko proljeće.

Prema saznanjima Suljagić je nakon ostavke i zbog prijetećeg pisma, u kojem se nalazio i metak , otputovao u Beč.

Srna/Informer.ba