BiH Udarno Vijesti

Sarajevo: Šetnjom obilježen Dan osoba s invaliditetom

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, danas je u Sarajevu organizovana šetnja pod nazivom “Pokušaj biti JA”, koja je okupila nekoliko stotina članova udruženja, saveza i drugih nevladinih organizacija koje okupljaju osobe s invaliditetom.

Tokom ovog svojevrsnog performansa, koji su organizirali Federalno ministarstvo rada i socijalne politike i nevladine organizacije koje okupljaju osobe s invaliditetom u FBiH, učesnici su predvođeni ljudima u invalidskim kolicima krenuli u šetnju centralnim gradskim ulicama, od Sarajevske katedrale do zgrade institucija BiH, javio je izvještač agencije Anadolija.

Šetnji se pridružio i federalni ministar rada i socijalne politike Vjekoslav Čamber sa saradnicima koji je i sam sjeo u invalidska kolica i tako prešao dio planirane dionice. Tim činom kako je kazao simbolično je izrazio solidarnost s osobama s invaliditetom.

Međunarodni dan osoba s invaliditetom, 3. decembar, obilježava se svake godine s ciljem promicanja razumijevanja problematike invaliditeta i mobilizacije podrške koja omogućava dostojanstvo, ostvarenje prava i dobrobiti za osobe s invaliditetom.

Generalna skupština Ujedinjenih naroda je jednoglasno usvojila Konvenciju o pravima osoba sa invaliditetom 13. decembra 2006. godine. Konvencija je stupila na snagu 3. maja 2008. godine, nakon što je ostvaren dovoljan broj ratifikacija.

Do sada je Konvenciju potpisalo 145, a ratifikovalo 87 država članica Ujedinjenih naroda. Bosna i Hercegovina je također potpisnica ove konvencije.

 

AA/Informer.ba