BiH Udarno Vijesti

Sarajevo: U subotu trka za ozdravljenje

Humanitarna akcija pod nazivom “Trka/šetnja za ozdravljenje“ (“Race for the cure”) bit će održana u subotu, 24. septembra na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu, a cilj je podizanje svijesti u borbi protiv raka dojke u BiH.

Projekt “Race for the cure” realizira se u 140 gradova širom svijeta, a sudjeluju milioni građana. Taj događaj se četvrti put održava u BiH, a cilj ovogodišnje trke je kupovina paketa prve pomoći za novooperisane žene koje su oboljele od karcinoma dojke.

Danuta Moon, supruga američkog ambasadora u BiH Patricka Moona je počasna predsjednica, a predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić pokrovitelj ove manifestacije.

Američke organizacije JDC i Komen, u partnerstvu s 20 domaćih NVO kroz Program osnaživanja žena WHEP organiziraju “Trku/šetnju za ozdravljenje” posvećenu podizanju svijesti o karcinomu dojke i promoviranju ranog otkrivanja te bolesti.

Svake godine skup podrži nekoliko hiljada osoba koje organizirano dolaze iz 20 gradova širom zemlje u Sarajevo na manifestaciju.

“Svake godine, novac prikupljen od registracije sudionika utrošen je na besplatne preglede osoba bez zdravstvenog osiguranja, kupovinu lijeka herceptin i pakete prve pomoći za novooperisane žene“, saopćeno je iz Programa WHEP.

Fena/Informer.ba