Crna hronika Udarno Vijesti

Sarajevo: Turčin uhapšen zbog pranja novca

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine, uputilo je prema Sudu BiH, prijedlog za određivanje pritvora za Kocak Alija (1972.) osumnjičenog da je počinio kazneno djelo pranja novca iz članka 209. KZ BiH.

Nakon ispitivanja osumnjičenog, tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, ekonomski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za osobu:

Kocak Ali, rođen 18.08.1972. godine u Beyzehir, R Turska, državljanin R Turske.

Osumnjičeni je lišen slobode u koordiniranoj akciji policijskih djelatnika SIPA-e i MUP-a Kantona Sarajevo. Za ovim osumnjičenim raspisana je međunarodna tjeralica Interpola, raspisana od Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Osumnjičeni Kocak Ali pod istragom je Tužiteljstva BiH, a osumnjičen je da je u BiH počinio kazneno djelo pranja novca, na način da je u BiH kupovao poslovne objekte i poduzeća, a postoji sumnja u legalnost novca kojim je kupovina izvršena.

Prijedlog za određivanje pritvora upućen je iz razloga opisanih u članku 132. KZ BiH, a zbog činjenice da osumnjičeni nije državljanin BiH, te bi boravkom na slobodi postojala opasnost da napusti BiH, te postane nedostupan pravosudnim organima Bosne i Hercegovine.

Tužiteljstvo BiH uputilo je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora, te nastavlja sa istragom u ovom predmetu, sa ciljem potpunog rasvjetljavanja počinjenih kaznenih djela, koja se osumnjičenom stavljaju na teret, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

 

Fena/Informer.ba