BiH Crna hronika Izdvojeno Vijesti

Sarajevo: Učenik Prve gimnazije napao direktoricu škole, a profesorici prijetio da će je ubiti

Nakon što je objavljen tekst o napadu učenika Prve gimnazije Mirze Martinovića na direktoricu ove škole Jasminu Hadžimurtezić, oglasila se i sama Hadžimurtezić.

Tog jutra došla sam u deset sati na sjednicu Komisije za prijem zaposlenika na slobodna radna mjesta. Kada sam krenula u kancelariju, ušao je Mirza, gurnuo me i rekao da neću izaći živa. RazIog je bio taj što je dobio nedovoljnu ocjenu za prolazak iz matematike. A ocjenu iz francuskog jezika smo mu čak i poklonili da ne obnavlja godinu, jer je pored matematike, pao i iz historije. U svemu tome, njegov drug je držao vrata zatvorenim da ne mogu izaći. Potom je porazbijao prozore, gurao i bacao stolice, te nastavnicima koji su se tu slučajno zatekli nije dao da mu priđu, kazala je Hadžimurtezić.

Ali, ni to nije bilo dovoljno, Mirza je potom išao hodnicima i tražio profesoricu Elmu Kahvić govoreći kako će je ubiti. Cijelo vrijeme ga je pratio njegov prijatelj, za kojeg u Prvoj gimnaziji nemaju informacija ko je.

Bila sam u prostoriji kada je Mirza razbijao sve oko sebe. Pokušala sam da ga makar razgovorom smirim, ali to je bilo nemoguće. Policija je sporo reagovala i došli su kasno. Umjesto da nešto poduzmu, oni su ga pustili uz riječi da će biti podnesena krivična prijava, kazala je Petra Matić, profesorica fizike.

Nijedan od Mirzinih roditelja, prema riječima Hadžimurtezić, nije se obratio niti udostojio da nazove školu.

Ovo je napad na dignitet naše profesije. Roditelji ne igraju punu ulogu, koju bi trebali, za odgajanje djece. Nakon ovakvih ispada, samo se gleda ko će kome prebaciti krivicu, umjesto da se uradi nešto konkretno, kazao je Faruk Bešlić, predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja Kantona Sarajevo.

Mirza je učenik četvrtog razreda ove gimnazije, u koju je došao u trećem razredu, nakon što je bio pred isključenjem iz KŠC-a.

Ovo je ljaga na moje ime. Nikada nisam primila mito i kakva je logika ako je dao novac, zašto je pao? Kolege su u strahu došle na posao, istakla je Hadžimurtezić.

Oslobodjenje/Informer.ba