BiH Udarno Vijesti

Sarajevo: Zaplijenjena kineska roba vrijedna 100.000 KM

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH u Regionalnom centru Sarajevo, u postupku prinudne naplate duga po osnovu PDV-a, zaplijenili su razne tekstilne proizvode kineskog porijekla od firme Lon Ten d.o.o. Sarajevo, saopćeo je iz UIO.

Vrijednost zaplijenjene robe procjenjuje se na 100.000 KM, a ukupan dug ovog poreskog obveznika trenutno iznosi 293.000 KM.

U 2011. godini poreski obveznici nisu uplatili 107 miliona KM poreza na dodanu vrijednost kojeg su prijavili kao obavezu u svojim PDV prijavama.

Od početka godine do danas prinudnim putem UIO je naplatila 49 miliona KM dugovanja, a preostali iznos od 58 miliona KM biće naplaćen u skladu sa Zakonom o postupku prinudne naplate indirektnih poreza i u skladu sa važećim podzakonskim aktima.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na našu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a.

Također, pozivamo sve građane, kao i sve poreske obveznike koji su imali bilo kakve neprijatnosti sa carinskim službenicima ili poreskim inspektorima UIO, da to prijave na otvorenu liniju.

Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimn, navodi se u saopćenju.

 

Onasa/Informer.ba