Crna hronika Udarno Vijesti

Sarajevo: Zaplijenjeno 1.550 grama heroina, uhapšene dvije osobe iz Istanbula

U sklopu kontinuiranih aktivnosti na suzbijanju krijumčarenja narkotika pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo (KS) pronašli su i oduzeli 1.550 grama materije koja asocira na heroin, te uhapsili dvije osobe – B. S. (1973.) i U. I. (1975.) iz Istanbula, državljane Republike Turske, s privremenim boravkom u Sarajevu, koji se sumnjiče za neovlaštenu proizvodnju i stavljanje u promet droga.

Akciju hapšenja spomenutih osoba izvršili su policijski službenici Odjeljenja za borbu protiv zloupotreba opojnih droga Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, a nakon dojave jednog građanina i odranije prikupljenih operativnih saznanja.

Ovo je danas na pres-konferenciji u Sarajevu saopćio glasnogovornik MUPKS-a Irfan Nefić, podsjećajući da je ovo ministarstvo riješilo više od 25 posto krivičnih djela koja se odnose na područje Federacije BiH, a u vezi su sa zloupotrebom narkotika.

Istražitelj Odjeljenja za borbu protiv zloupotreba opojnih droga Uprave policije MUPKS-a Admir Vatreš kazao je da preliminarna saznanja svjedoče da se radi o drogi visoke kvalitete, čija je “ulična vrijednost” u trenutnom stanju oko 50.000 KM.

Dodao je da će stepen kakvoće zaplijenjene količine narkotika biti poznat nakon neophodnih vještačenja.

Osumnjičeni, koji su u međuvremenu predani u nadležnost Kantonalnog tužiteljstva, uhapšeni su nakon pretresa u hotelu “Golden In” u ulici Aleja Bosne Srebrene, općina Novi Grad, gdje su u iznajmljenoj sobi koju su B. S. i U. I. koristili, osim spomenute količine narkotika, pronađena i oduzeta tri mobilna aparata i određena suma novca, koja, najvjerovatnije, potječe od preprodaje droge.

Iz MUPKS-a uputili su apel medijima da budu posebno pažljivi prilikom izvještavanja o ovakvim i sličnim slučajevima, “jer prijevremeno izvještavanje i korištenje nezvaničnih izvora, kao i proizvoljno i neutemeljeno navođenje nekih taktičkih radnji umnogome može naškoditi istrazi”.

“Uprava policije MUPKS-a će radi interesa javnosti i prezentiranja aktivnosti Ministarstva pravovremeno i profesionalno podijeliti informacije s medijima, uzimajući u obzir interes istrage kao prioritet, a što će biti pokazatelj obostrane društvene odgovornosti”, navode u MUP-u KS-a.

 

Fena/Informer.ba