Crna hronika Izdvojeno Vijesti

Sarajevo: Zaplijenjeno 11 kilograma marihuane

Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo uhapsili su šest lica, osumnjičenih za nedozvoljenu proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga na području Sarajeva i Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Osumnjičeni su uhapšeni u subotu, u okviru akcije koja je planirana duže vremena, a prilikom pretresa šest stanova i pet automobila u opštinama Novo Sarajevo i Ilidža pronađeno je 11 kilograma marihuane, 70 grama amfetamina, određena suma novca koji potiče od preprodaje droge,  12 mobilnih telefona, pištoljska municija, te saobraćajne dozvole i ugovori  o iznajmljivanju rentakar vozila.

“Nakon kriminalističke obrade, u nadležnost kantonalnog Tužilaštva predata su lica čiji su inicijali M.M., D.D. i L.E. iz Sarajeva, te T.B. iz Crne Gore koji je nastanjen u Sarajevu. Dva lica – B.A. koji je nastanjen u Jablanici i E.S. iz Mostara, pušteni su nakon kriminalističke obrade”
, rekao je novinarima šef Odsjeka za odnose sa javnošću MUP-a Kantona Sarajevo Irfan Nefić.

Nefić je naveo da je oduzimanjem droge data podrška ukupnoj bezbjednosnoj situaciji u Kantonu Sarajevo, u kojem veliki broj razbojništava izvrše osobe koje su ovisnici od droga.

Načelnik Odjeljenja za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga MUP-a Kantona Sarajevo Adem Mulić rekao je da ulična vrijednost zaplijenjene marihuane iznosi 110.000 KM, a amfetamina oko 1.500 KM.

“Dobra i kvalitetna informacija od strane građana i drugih agencija za provođenje zakona, te uspješna realizacija ovog odjeljenja, rezultirala je presijecanjem ilegalne distribucije i transporta narkotičkih sredstava sa područja Kosova u Sarajevo i Hercegovačko-neretvanski kanton”, dodao je Mulić.

On je istakao da je najveća vrijednost sprovedene akcije što zaplijenjena droga nije dospjela do krajnjih konzumenata.

Mulić je dodao da su u posljednjih šest mjeseci, osim  deset kilograma heroina, određene količine amfetamina i minsko-eksplozivnih sredstava, između ostalog  zaplijenili i 43 kilograma marihuane, 254 paketića spida, kao i šest kilograma miks mase za heroin.

 

Srna/Informer.ba