BiH Ekonomija Udarno Vijesti

Sarajevski taksisti naplaćuju do 50KM za vožnju od Aerodroma do centra grada

Usluge taksi vozila stacioniranih na štandu  Aerodroma Sarajevo za mnoge putnike pretvore se u problem. Po dolasku na željenu destinaciju, putnici ostaju “frapirani” traženim iznosom. Tako, na primjer, vožnja od Aerodroma do hotela u centru Sarajeva, a što iznosi oko 11 kilometara, bude naplaćena i do 50 KM!

Ostali sarajevski taksisti muku muče da zaprepaštenim turistima objasne zašto je vožnja od istog hotela do Aerodroma dva, pa čak i tri puta jeftinija?!

Mediji su se u nekoliko navrata, ponukani prijavama građana i turista, bavili ovim problemom, ali čini se da se sva halabuka završi u stilu narodne izreke “pojeo vuk magarca”.

I turistički radnici u Kantonu Sarajevo kažu da im je “trn u oku” ova bruka s pojedinim taksi vozačima, jer se turisti najčešće žale upravo na ovu “uslugu” u glavnom gradu BiH.

Postavlja se pitanje, ko i da li uopće reagira na primjedbe korisnika usluga taksi prijevoznika sa štanda na Aerodromu.

U razgovoru taksisti su najprije negirali tvrdnje da naplaćuju vožnju dva-tri puta skuplje od vožnje relacije iz grada prema Aerodromu te da takve “slučajeve” kako se rekli treba prijaviti Udruženju taksi prijevoznika u Sarajevu.

U nastavku priče, suočeni s putnikom koji je za prijevoz od 15-tak kilometara nebrojeno puta platio 30 KM, pravdali su to objašnjenjem kako oni moraju 200 KM plaćati Aerodromu Sarajevo.

Također kao argumentaciju u svoju korist navode kako je “normalna pojava u svim evropskim gradovima da su taksi usluge s aerodroma skuplje nego iz grada”.

Ali u svijetu su to dogovorene vožnje. Dakle, uđete u vozilo na Aerodromu Heathrow u Londonu i kažete vozaču adresu, a on vam predloži cijenu. Ukoliko vam ponuda nije prihvatljiva, potražite drugi taksi.

U Sarajevu je to drugačije. Ako od taksiste s Aerodroma zatražite, po ulasku u vozilo, da uključi taksimetar, očekujte različite izljeve bijesa i nekulture. Tako vam se može desiti da vas i izbaci s koferima, nedaleko od Aerodroma, na sred Kasindolske ulice i pod stalnim prijetnjama od vas izvuče 10 KM kako je to uradio jedan od njih starijoj putnici rekavši “vožnja do Kasindolske sa svim koferima koje imate iznosi upravo toliko”.

Fena/Informer.ba