BiH Udarno Vijesti

U Sarajevu obilježen Nacionalni dan Kraljevine Saudijske Arabije

Svečanim prijemom kojem su prisustvovali predstavnici političkog i javnog života te diplomatskog kora u BiH, večeras je u hotelu “Bristol” u Sarajevu obilježen Nacionalni dan Kraljevine Saudijske Arabije.

Domaćin prijema, ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u BiH Eid Mohammed A. Althakafi, istakao je da je 23. septembar, Nacionalni dan Kraljevine, jedan od najvažnijih u historiji zemlje.

“To je dan kada je 1932. ujedinjena Saudijska Arabija, za vrijeme vladavine kralja Abdul Aziza Al Sauda, osnivača Saudijske Arabije. Nakon toga uslijedilo je političko, administrativno i ekonomsko uređenje Saudijske Arabije na načelima islamske vjere”, objasnio je ambasador Althakafi.

Ambasador je odnose između Kraljevine i BiH okarakterizirao izvrsnim i dugoročnim te podsjetio da je Kraljevina bila među prvim zemljama koje su priznale nezavisnost BiH.

Saudijska Arabija je dala najviše pomoći za izbjegle i prognane. Suradnja se i dalje nastavlja samo ovaj put ne u humanitarnom smislu već u smislu obnove infrastrukture, bolnica i škola.

Vlada Kraljevine Saudijske Arabije u BiH je osnovala Saudijski fond za razvoj koji plasira vrlo povoljne kredite za razvoj. Posljednji kredit iz ovog fonda odobrila je u iznosu od 25 miliona dolara, a bit će iskorišten za realizaciju zaobilaznice u Zenici.

Također, Saudijski fond je iskazao spremnost za odobravanje povoljnog kredita u iznosu od 17 miliona dolara za finansiranje projekata Ministarstva za izbjeglice i ljudska prava, a koji se odnose na izgradnju stanova za prognane.

“Kraljevina Saudijska Arabija daje punu podršku teritorijalnom integritetu BiH i njenoj stabilnosti, cijeni njeno jedinstveno historijsko iskustvo o koegzistenciji naroda i vjera i trudit će se i dalje da daje podršku očuvanju prijateljskih odnosa s BiH”, kazao je Althakafi.

Dodao je da su u toku pregovori između Saudijske Arabije i BiH oko potpisivanja protokola o poboljšanju bilateralnih odnosa na polju nauke i obrazovanja te izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i zaštite investiranja.

 

Fena/Informer.ba