Izdvojeno Politika Udarno Vijesti

U Sarajevu sastanak političkih lidera u BiH

Nakon Mostara, predsjednici stranaka članica kolegija Parlamenta BiH danas se u podne, u organizaciji SDP-a, sastaju se u Sarajevu. Mahom optimistične izjave uoči sastanka izvjesnim čine usaglašavanje spornih zakona koji našu zemlju koče na putu ka eurointegracijama. Međutim, sastav Vijeća ministara BiH će, čini se, ipak pričekati već najavljeni treći sastanak, u Banjoj Luc.

Lideri šest stranaka sutra će u Sarajevu, između ostalog, razgovarati o zakonima o popisu stanovništva, državnoj pomoći i rješavanju statusa vojne imovine, što su ključne kočnice napretka BiH prema EU. Razgovarat će, svakako, i o sastavu Vijeća ministara – što je već skoro godinu kočnica svega ostalog. Prema izjavama političkih aktera, moglo bi se reći da o spornim zakonima postoji kompromis, ali ne i o sastavu Vijeća ministara BiH.

” Dobro bi bilo da ova tri pitanja koja se tiču kandidatskog statusa, MAP-a, puta ka EU i NATO-u finaliziramo i da na trećem sastanku u Banjoj Luci riješimo preostala pitanja”- kaže predsjednik SDA Sulejman Tihić.

Meni se čini, na razini zakona, da se možemo dogovoriti već u četvrtak. Što se tiče Vijeća ministara, tu su razlike značajne” – tvrdi predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Što se tri sporne reforme tiče, Čović je napomenuo da one predstavljaju dogovor koji su Tihić, Dodik i on imali u Prudu prije tri godine. A kada je o raspodjeli ministarskih pozicija riječ, stavovi su i dalje daleko, iako je od zajedničkog sastanka u Mostaru održano mnogo bilateralnih sastanaka.

“Želim da probamo doći do dogovora o principima i političkom paketu, programskom dogovoru otkočivanja procesa na euroatlantskom putu, EU i NATO, i pokušamo doći do Vijeća ministara”– kaže predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija.

” Bez obzira na to koliko to javnosti izgledalo nedovoljno, urađen je napredak bitan u odnosu na zadnjih 10 mjeseci – počeli su razgovori u formatu koji ima kapacitet da donese funkcionalnu vlast u BiH“- kaže predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić.

Potpredsjednik SDS-a Ognjen Tadić rekao je da se o političkim pitanjima govori uz saglasnost političkih aktera i uz zadovoljenje procedura iz funkcionisanja vlasti u državi, a prenio je i očekivanja svoje stranke.

” Očekuju da se urazumi politička scena, da se prestane s maksimalističkim zahtjevima, da se prestane s pričom o strankama pobjednicama kada objektivno u ovoj zemlji niko nikoga ne može pobijediti na način kako bi to predstavljalo apsolutnu pobjedu i, naravno, da se nađe način za formiranje Savjeta ministara“-kaže Tadić.

Kada je riječ o formiranju Vijeća ministara, lider SNSD-a Milorad Dodik je u ranijim izjavama rekao da je potrebna raspodjela ministarskih pozicija koja će omogućiti provođenje odredbi Ustava BiH, zbog čega četiri mjesta moraju pripasti Republici Srpskoj, a od ostalih šest po tri Hrvatima i Bošnjacima.

 

FTV/Informer.ba